Social

#de ce sa nu te panichezi #atac rusi #centrala nucleara zaporijie #ucraina

Rusii au atacat centrala nucleara de la Zaporojie. De ce NU trebuie sa te sperie acest lucru

Rusii au atacat centrala nucleara Energodar din Zaporojie, Ucraina. In urma atacului aceasta a luat foc. Incediul a fost insa lichidat, neexistand in urma acestui eveniment niveluri crescute de radioactivitate.

Incendiul a fost anuntat chiar de presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care a afirmat, într-o înregistrare video, că arde cea mai mare centrală nucleară din Europa. 

"Propaganda rusă a avertizat în trecut că va acoperi lumea cu cenuşă nucleară. Asta nu mai este doar o avertizare, este real", a afirmat acesta, potrivit BBC.

Din fericire incendiul a fost stins, neafectand centrala. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a transmis, în noaptea de joi spre vineri, că autoritatea de reglementare în domeniul nuclear din Ucraina afirmă că nu s-au raportat modificări ale nivelului radiaţiilor la centrala de la Zaporojie. R

De ce NU trebuie sa te panichezi

Lucian Mandruta a prezentat situatia pe contul sau de Facebook. Acesta a declarat ca nu este momentul sa ne panicam deoarece “miezul nu poate ajunge in situatia de a exploda, chiar si daca e atins direct de un obuz”.

“Au fost lupte peste noapte la centrala nucleara de la Zaporoje - incheiate acum. Rusii au folosit armament greu si a izbucnit si un incendiu in zona unuia dintre reactoare.

Nu trebuie sa va ganditi insa la Cernobil 2. Reactoarele sunt cel mai probabil oprite, iar miezul nu poate ajunge in situatia de a exploda, chiar si daca e atins direct de un obuz.

Pentru explozie nucleara ca acum 40 de ani iti trebuie o reactie in lant, adica ai nevoie de absenta completa a apei de racire si a barelor de grafit care modereaza reactia. Nu cred ca se poate intampla. E foarte probabil ca, la primul semn de lupte, operatorii sa fi securizat reactoarele, prin coborarea barelor de cadmiu, care “adorm” reactia nucleara de fisiune.

Am scris asta pentru ca o parte din presa romana e mai atehnica, iar alta amorala - si veti vedea azi titluri care vor incerca sa va bage in sperieti.

Nu e cazul. Nivelul de radiatii e normal. Chiar si o contaminare, in cazul in care reactorul ajunge expus mediului, va fi locala.

Dar asta ne spune totusi ca rusii si-au pierdut mintile in fata rezistentei ucrainene si sunt cam in stare de orice.

Pe mine asta ma ingrijoreaza, nu reactorul.

Deci calm si carry on. N-avem ce face altceva.”, informeaza Lucian Mandruta, intr-o postare pe Facebook.

Acesta a lasat si un mesaj video, pe care il poti urmari aici:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea