Social

Rusia si corul „sclavilor“ europeni ai lui Nabucco

Moscova ironizeaza politica energetica a UE, prinsa intre un posibil „pact faustic“ cu Rusia si colaborarea cu „Axa Raului“ descrisa de presedintele SUA. 

Ambasadorul Rusiei la UE a caracterizat drept nejustificate sperantele europenilor de a incepe constructia gazoductului Nabucco doar pe baza promisiunilor fostei republici sovietice Turkmenistan de a livra o treime din capacitatea anuala de transport a conductei.

„Singurul mijloc de a alimenta Nabucco ramane utilizarea gazelor iraniene. Iar aici tarile occidentale vor trebui sa ia o decizie in relatia cu Iranul: vor sa-l bombardeze sau sa-i cumpere gazele“, a ironizat ambasadorul Vladimir Cijov situatia europenilor de a alege intre ralierea la politica SUA, ostila Iranului, sau de a colabora in domeniul energiei cu Teheranul.

Gazoductul Nabucco a fost proiectat pentru a transporta gazele din regiunea Marii Caspice fara a tranzita teritoriul Rusiei, reducand dependenta energetica a UE fata de Moscova.

Declaratia lui Cijov a fost ecoul pozitiei monopolului rus Gazprom, care a explicat ca toate rutele de transport din Asia Centrala spre UE sunt monopolizate de Rusia, pana in 2010. Mai mult, toate exporturile de gaze ale Turkmenistanului fac obiectul unor contracte incheiate pana in 2028, iar principalii beneficiari ai contractelor nu sunt tarile europene, ci Rusia, China si Pakistanul.

Ministrul turkmen al Energiei se va deplasa chiar la finalul lui aprilie in Pakistan pentru a negocia construirea unui gazoduct cu o capacitate de 30 de miliarde de metri cubi, iar incepand din 2009 Turkmenistanul va livra Chinei un volum similar de gaze.

Blocarea accesului la resursele fostelor republici sovietice tinde sa indrepte UE catre Iran, al doilea producator mondial de gaze dupa Rusia, insa un inamic declarat al SUA.

Ambasadorul UE in Azerbaidjan a declarat recent ca Iranul ar putea fi o varianta pentru alimentarea Nabucco, iar ministrul iranian de Externe, Manoucher Mottaki, a aratat ca implicarea Iranului in acest proiect „este o sfera de posibila colaborare cu UE“.

De fapt, proiectul initial al gazoductului prevedea alimentarea sa cu gaze din Iran, insa varianta a fost abandonata in urma degradarii relatiilor dintre Washington si Teheran. In prezent, UE se bazeaza doar pe acordurile pentru furnizare de gaze incheiate cu Azerbaidjanul, insuficiente pentru a face rentabila constructia Nabucco.

Analistii rusi considera insa ca finalizarea acestui proiect nu ar putea reduce semnificativ dependenta fata de Rusia: Nabucco ar asigura 30 de miliarde de metri cubi din cele aproape 500 de miliarde necesare Europei in fiecare an, pe cand Rusia va continua sa livreze 150 de miliarde de metri cubi anual.

Volumul oferit de Rusia ar putea creste chiar, prin realizarea unui proiect rival celui European- South Stream , la care participa deja Italia, Bulgaria, Ungaria, Grecia, Serbia si Austria.

Intr-un interviu pentru NewsIn, Matthew Bryza, coordonator al politicii energetice SUA la Marea Caspica, a caracterizat alaturarea acestor state la proiectul Moscovei drept „un pact faustic“ si a cerut sprijinirea in continuare a proiectului Nabucco.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea