Social

Rusia si China isi unesc fortele ca sa blocheze armele SUA in spatiu

Moscova se teme ca americanii isi dezvolta programul de inarmare spatiala. Legislatia internationala – plina de lacune care permit desfasurarea unor arme de distrugere in masa . Dupa mai bine de zece ani in care au existat doar neintelegeri de fiecare data cand se punea problema dezarmarii spatiale, subit, China si Rusia au batut palma. Cele doua superputeri au prezentat un plan comun privind interzicerea desfasurarii de arme in spatiu. Desfasurarea de arme de distrugere in spatiu va conduce la o noua cursa a inarmarilor, „atat pe Pamant, cat si in spatiu” si la o repetare a Razboiului Rece, a avertizat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de Reuters. Initiativa proiectului de tratat a fost una comuna, ruso-chineza, relateaza AFP – el a fost prezentat la Conferinta pe probleme de dezarmare de la Geneva chiar de seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov. Moscova si Beijingul vizeaza de fapt sa interzica amplasarea oricarui tip de arme in spatiu, precum si „recurgerea la forta sau la amenintari cu recurgerea la forta contra obiectivelor spatiale”. ”Daca nu vom evita cursa inarmarilor in spatiu, securitatea internationala va fi pusa in pericol”, a declarat Lavrov, adaugand ca „obiectivul de a impiedica o cursa a inarmarii in spatiu se afla pe ordinea de zi a acestei Conferinte”.

Rusia se teme ca SUA incalca prevederile internationale

Federatia Rusa a facut pasul catre intelegerea cu China din cauza temerilor potrivit carora Statele Unite pregatesc in secret un program de distrugere a satelitilor sai. Moscova a amenintat voalat SUA sa nu desfasoare arme in spatiu, pentru ca „ar genera o reactie in lant”. Potrivit prevederilor internationale in vigoare de la sfarsitul anilor 60, niciun stat nu are dreptul sa amplaseze in spatiu arme de distrugere in masa. Totusi, nu se specifica nimic in privinta satelitilor, iar lacuna este „valorificata”. China, de pilda, a profitat de aceasta ambiguitate si a lansat in urma cu un an o racheta balistica pentru a-si distruge un satelit meteo iesit din uz. Culmea este si ca in anii 80, SUA si URSS si-au inceput la fel programele de inarmare spatiala, invocand fiecare potentiale riscuri din partea celeilalte, potrivit Rompres. In 1985 si Statele Unite au anuntat ca au facut un test si ca si-au distrus un satelit cu o racheta lansata de un avion de vanatoare. Acum insa, pozitia Kremlinului s-a radicalizat si din alte considerente – recent, agentia pentru apararea antiracheta din SUA a solicitat alocarea a 10 millioane de dolari pentru a face teste de aparare in spatiu impotriva rachetelor. Alti aproape 10 miliarde de dolari ar trebui dati si pentru a pune la punct un program pentru constructia de sateliti invizibili. De asemenea, administratia Bush vrea sa puna la punct sistemul de aparare antiracheta si instalarea componentelor sale in Europa Centrala – reactivarea asa-numitului „Razboi al stelelor”. Potrivit Kremlinului insa, un alt razboi rece s-ar termina la fel – cu o irosire imensa de materiale si alte resurse, in defavoarea unor solutii reale.

Rusia critica din nou scutul american

Reuniunea de la Geneva a fost folosita de seful diplomatiei ruse si pentru a readuce in discutie intentiile americane de a construi un scut antiracheta in Cehia si Polonia. „Din nefericire, lumea, care s-a debarasat de Razboiul Rece, nu poate ajunge astazi la un nou echilibru”, a apreciat seful diplomatiei ruse, mentionand si riscurile ridicate de conflict in regiuni din apropierea frontierelor Federatiei Ruse. Delegatia Statelor Unite, prezenta la Conferinta de la Geneva, a refuzat sa comenteze in vreun fel declaratiile lui Lavrov. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea