Social

#fetite roz # studiu culori # studiu copii

Roz pentru fetite, albastru pentru baieti? De ce este gresit sa-ti imbraci copilul asa

Daca iti imbraci fetita in roz, este posibil ca in viitor educatia sa sa fie afectata de acest lucru, arata un studiu facut recent in Marea Britanie.

Potrivit lui Hannah Webster, purtatorul de cuvant al scolii private care a comandat studiul, atribuirea unor culori in functie gen face ca micutii sa se conform rolului „dat”, iar acest lucru ar putea sa le afecteze intregul comportament. „Este gresit sa presupunem ca aceasta impartire a culorilor pe genuri nu ere niciun efect asupra copiilor. Atribuirea culorilor inseamna ca fetitele si baietii se vor purta in conformitate cu aceste roluri. Se vor juca cu jucarii diferite, vor citi carti diferite, vor studia materii diferite si se vor gandi la meserii potrivite cu asa-zisul lor rol”, a explicat aceasta.

Mai mult, potrivit lui Webster, caruselul efectelor nu se opreste niciodata, iar la locul de munca se vor orienta spre anumite pozitii, iar, in ultima instanta, copilul devenit adult va fi privit diferit de societate. „Ce este cu adevarat daunator, este ca un copil este privit in acest fel chiar inainte de a se fi nascut. Ii este atribuit un rol fara sa se tina cont de identitatea sa si de talentul sau, de aptitudinile sale”, mai spune specialistul in educatie. 

De altfel, la inceputul anilor 1900, culorile erau atribuite invers: albastrul era considerata o culoare calma, linistitoare, potrivita pentru fetite, mai ales in context religios, valul Fecioarei Maria fiind albastru. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea