Social

Rovana de la PSD exporta populisme in Parlamentul European

Europarlamentarul PSD Rovana Plumb acuza Guvernul roman de discriminarea mamelor minore si a celor fara loc de munca. Liberala Teodora Bertzi, secretar de stat, arata cum sta, de fapt, situatia.
 
Mamele tinere fara venituri primesc de la stat alocatia de 200 de lei. Reprezentanta PSD-ului in Comisia de Munca si Afaceri Sociale va sesiza Parlamentul European (PE) cu privire la modificarea Legii privind sustinerea financiara a mamelor, care prevede acordarea indemnizatiei de crestere a copilului, in valoare de 600 de lei, doar celor care au realizat venituri in ultimul an.

Rovana Plumb sustine ca actuala legislatie discrimineaza cateva categorii de mame, care nu realizeaza venituri profesionale, adica studentele si absolventele somere sau angajate de putin timp, mamele casnice, dar si cele minore.

„De curand, un caz mediatic major a introdus o noua categorie de persoane pe care Guvernul roman le trateaza cu nepasare . Nu vreau sa transform exemplul fetitei de 11 ani ramasa insarcinata intr-un taram al luptei politice, dar ma voi folosi de el pentru ca acest caz nu este unul singular si scoate in evidenta o mare nedreptate a unui guvern care se declara sustinator al familiei, dar care, in realitate, este unul criminal“, sustine europarlamentarul.

Rovana Plumb mai spune ca „in majoritatea statelor UE exista o suma fixa alocata de guvern prin programul national de sprijinire a familiei dedicata mamelor, fara a fi conditionata de veniturile impozabile“ si ca Romania este sub media UE privind cheltuielile pentru sutinerea familiei, cu 1,4% din PIB, fata de 2,1%.

In replica, liberala Theodora Bertzi, secretarul de stat pe asistenta sociala din Guvern, explica diferenta de politica sociala a Romaniei. „Noi sprijinim toate mamele prin acordarea celor 200 de lei, alocatia de stat pentru copiii de pana la doi, respectiv trei ani, in cazul celor cu handicap. Nu cred ca e bine sa dam indemnizatia si mamelor care nu lucreaza si mai ales celor minore. Nu incurajam sarcinile la copii, mai ales sub 15 ani. Suma de 600 de lei este o compensatie pentru femeile care renunta la salariu ca sa stea acasa cu copilul. In plus, nu putem sti ce face o mama minora cu banii, unde ajung de fapt.“

Insa, adauga Bertzi, „aceste categorii de mame, fara venituri, sunt sprijinite de stat prin servicii specializate, cum ar fi centrele de zi, unde sunt invatate sa devina mame, le sunt ingrijiti copiii pentru a-si putea continua scoala sau centrele maternale, unde mamele care sunt respinse de familie primesc si hrana, si cazare, pe langa celelalte servicii“.

Ultima statistica arata ca, in Romania, aproximativ 1.500 de fete intre 13 si 15 ani si alte 27.000 care au intre 15 si 18 ani au devenit mame, in timp ce peste 15.000 de minore au recurs la avort. Un raport recent al Consiliului Europei plaseaza Romania si Bulgaria pe primele locuri la abandonul de copii, mai ales in institutii.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea