Social

Rosia Montana, afectata de o alunecare de teren

Specialistii din Alba cauta o solutie tehnica pentru stabilizarea drumului comunal afectat de o alunecare de teren , saptamana trecuta, la Rosia Montana , precum si a versantului pe care a fost construit drumul inaugurat in noiembrie 2007, transmite corespondentul ROMPRES.

Structura drumului care face legatura intre Rosia Montana si amplasamentul pe care se va construi noua localitate Piatra Alba a fost afectata pe o lungime de zece metri, iar alunecarea de teren pune in pericol mai multe gospodarii din zona. Membrii a doua familii care locuiesc in casele situate la o distanta de circa 30 de metri de drum sunt gazduiti, pe timpul noptii, intr-un imobil social.

Dispozitia de evacuare pe timpul noptii a celor patru persoane fost emisa inca de miercurea trecuta de autoritatile locale. Subprefectul Clement Negrut a declarat, luni, pentru ROMPRES,

ca se va recurge la evacuarea totala a locuitorilor din zona afectata, daca alunecarea de teren va avea o evolutie rapida, care nu mai poate fi stopata. Angajatii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Unirea" Alba monitorizeaza in permanenta situatia cu ajutorul unor balize.

Astfel, de duminica pana luni, alunecarea a inaintat cu trei centimetri, mult mai putin comparativ cu ziua de miercuri, de exemplu, cand malul de pamant a inaintat cu cativa metri. In conditiile in care, in urmatoarele zile, se asteapta precipitatii in zona, s-a luat masura acoperirii cu o folie de plastic a locului in care structura drumului a cedat.

Specialistii au remarcat un grad ridicat de umezeala de-a lungul bazei zonei afectate, care poate proveni de la izvoarele naturale identificate in apropierea drumului. Administrat in prezent de Primaria Rosia Montana, drumul a fost construit cu fonduri ale companiei "Rosia Montana Gold Corporation".

Oamenii afectati reclama faptul ca drumul nu ar fi fost suficient consolidat. Ei s-au declarat de acord cu vanzarea caselor catre investitorul romano-canadian, intrucat zona in care se afla in jur de zece case risca sa fie afectata in timp de alunecarea de teren. Drumul comunal a fost construit de doua firme, din Abrud si Campeni, si a fost proiectat de o societate din Alba Iulia.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea