Social

Romii au o stima de sine scazuta, cand se raporteaza la romani

In mare parte, acest lucru se datoreaza celor 500 de ani de robie. Studiul a fost prezentat de Ziua Internationala a Romilor.

Romii se raporteaza in mare masura la populatia romana majoritara atunci cand este vorba despre stima de sine si, chiar si in cazul celor care au incredere in propriile puteri si sunt multumiti cu statutul lor de romi, „stima de sine etnica ” este destul de scazuta. Aceasta este una dintre concluziile unui studiu realizat in premiera in Romania, intitulat “Rromii in cautarea stimei de sine”, realizat de catre Centrul “Amare Rromentza”.

Cunoscatorii de romani sunt mai mandri


Studiul arata ca romii care vorbesc limba romani au o stima de sine etnica crescuta, adica sunt cu mult mai mandri de apartenenta lor la etnie fata de romii care nu cunosc limba romani (si care neaga de obicei valorile etniei). “Stima de sine crescuta se datoreaza catorva factori fundamentali intre care cei mai importanti sunt apartenenta la o comunitate roma compacta, traditionala si instarita” si care are o administratie roma, subliniaza cercetatorii.

Acolo unde exista scoli cu predare in limba romani, biserica roma, organizatii rome care cultiva identitatea romani, membrii etniei au o stima de sine ridicata. In general, romii se simt bine in cadrul etniei, dar se simt inferiori atunci cand sunt in grupuri de romani.

2% incredere in romi

Cercetatorii au facut un sondaj in opt sate din Muntenia si din Transilvania in care exista multi romi. La intrebarea “Cata incredere aveti in tigani/romi?”, 65% din totalul respondentilor au raspuns „foarte putina sau deloc”, 21% “putina“ si doar 2%  au spus “foarte multa”. In satele in care exista un procentaj mai mare de romi, increderea romanilor in populatia roma a fost mai mare decat in satele in care etnia roma a fost foarte putin numeroasa.

Realizatorii studiului au subliniat ca identitatea actuala a romilor s-a structurat pe baza unei istorii de excludere sociala si „ rasism institutionalizat”, bazate pe o gandire plina de stereotipuri negative. Faptul ca romii au fost robi aproape 500 de ani i-a plasat in afara societatii: “Obiect al dispretului societatii, robii au fost supusi unei exploatari crunte, abuzurilor si violentelor care au mers pana la viol si tortura”, subliniaza autorii studiului, care precizeaza ca, in multe cazuri, abuzurile stapanilor asupra robilor au mers pana la crima.

Studiul a fost prezentat, ieri, de Ziua Internationala a Romilor.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea