Social

Romanii tin mai mult la sanatate decat la bani

Un studiu la nivel national despre consumul de medicamente arata ca romanii ar fi dispusi sa plateasca mai mult pentru a se trata mai bine.

Anul trecut, 25% dintre medicamentele compensate au fost cumparate cu pretul integral, deoarece farmaciile din Romania nu mai puteau onora comenzile. Astfel, doua treimi din populatia tarii a cumparat medicamente in 2005, femeile devansindu-i pe barbati cu 15% in clasamentul consumatorilor de pastile, dupa cum releva un studiu realizat de firma Synovate, una dintre primele cinci companii la nivel mondial de cercetare a pietei.

Medicamente dupa buget

Aproape toti locuitorii din zona Crisana, 95%, au apelat anul trecut la un medicament sau altul, fiind urmati de cei din Banat si Transilvania. O posibila explicatie ar fi ca aceste zone sint mai dezvoltate din punct de vedere economic si oamenii isi permit sa-si cumpere medicamente.

In Oltenia si Moldova, unde natalitatea este crescuta, iar populatia tinara predomina, doar 50% au luat medicamente, spune Adrian Cretu, reprezentantul firmei MSD, care a finantat studiul. De asemenea, nivelul educatiei influenteaza si el frecventa cu care populatia apeleaza la medic, acesta fiind de fapt primul pas spre farmacie.

Doar doua treimi din cei cu studii elementare s-au tratat cu medicamente, in timp ce procentul persoanelor cu studii superioare a depasit 70%, precizeaza Cretu.

Bani in plus pentru pastile

Deoarece doua treimi din populatie au avut probleme in a procura retetele gratuite sau compensate, studiul mai arata in ce masura sint romanii dispusi sa cheltuiasca mai mult pe o cutie de medicamente pentru a avea siguranta ca le vor putea gasi in farmacii.

Astfel, pentru o cutie care in mod normal este compensata cu 50% de catre stat, mai mult de jumatate din populatie ar plati 50.000 de lei vechi peste pretul actual. O scumpire cu 30.000 ar fi acceptata de unu din zece romani, in timp ce aproape o cincime nu ar fi de acord cu cresterea pretului.

Cei mai darnici se arata a fi locuitorii din Crisana, Transilvania si Bucuresti. In schimb, banatenii si moldovenii nu ar accepta scumpirea. Poate cel mai surprinzator aspect al studiului este faptul ca, pentru medicamentele gratuite, 85% dintre romani sint dispusi sa plateasca in plus sume de la un leu greu ( 7% din respondenti) pina la cinci lei (67% din respondenti).

Un sfert dintre romani sint consecventi

Cea mai delicata problema este atunci cind pacientul are de ales intre doua medicamente ce contin aceeasi substanta activa, dar cu preturi diferite. O treime va alege medicamentul mai ieftin, un sfert va cumpara aceeasi marca de medicament pe care o cumpara si inainte, iar 38% se vor indrepta spre cel cu pretul mai mare, precizeaza Cretu.

El a mai aratat ca introducerea unei coplati , in valoare de 10.000 de lei vechi la medicamentele compensate si gratuite, ar putea acoperi costurile decontarii compensatelor timp de o luna, fiind o potentiala solutie de a scapa de cozile din farmacii.

In Austria, aceasta coplata este de 4,25 euro, iar in Spania de 2 euro, spune Cretu. Masura este insa deja pre-vazuta in proiectul noului contract-cadru al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, dar Cristian Vladescu, presedintele CNAS, nu crede ca va fi suficienta.

Pe linga coplata, plafonul de medicamente va trebui mutat la medici, iar lista medicamentelor compensate si gratuite trebuie refacuta, spune Vladescu.

Sefii nu se duc la farmacie

Un element interesant pentru sanatatea mediului de afaceri este ca directorii de companii iau cu aproape 20% mai putine pastile decit angajatii lor. Daca sefii mai sint si celibatari, vor consuma si mai putine medicamente, pentru ca mai mult de doi din trei oameni casatoriti apeleaza la farmacii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea