Social

#lift #asociatie de locatari #intretinere

Romanii sunt la mila lifturilor expirate

Romanii folosesc lifturi expirate . Desi durata de utilizare in siguranta a unui ascensor este de aproximativ 12 ani, in tara noastra exista blocuri cu lifturi datand din 1958. In blocurile romanesti, majoritatea lifturilor au fost instalate si date in functiune inca din perioada comunista.

Preturilr lifturilor sunt, se pare, cauza pentru care situatia devine ingrijoratoare in blocurile care au lift . Pentru ca inlocuirea ascensorului ajunge la sume cuprinse intre 30.000 si 90.000 de euro, administratiile blocurilor apeleaza la varianta repararii acestuia, care ajunge la sume de peste 5.000 de euro. Insa aceste modernizari sunt de fapt niste carpeli, facute de una dintre firmele de intretinere si reparatii autorizate de Inspectoratului de Stat pentru Controlul Instalatiilor de Ridicat (ISCIR), dupa cum noteaza Evenimentul Zilei.

Potrivit datelor ISCIR, in prezent exista 300 de firme autorizate de ISCIR care se ocupa de repararea si intretinerea ascensoarelor, iar verificarea de stat se face o data la doi ani, de catre cei 220 de inspectori angajati ai institutiei. Costul verificarii este suportat de asociatia de proprietari si este in valoare de 60 de lei.

Specialistii spun insa ca daca proprietarii din blocuri ar fi de acord cu schimbarea lifturilor cu unele noi, cheltuielile ulterioare, de intretinere, ar fi cu mult mai mici. De exemplu, la un singur capitol, cel al consumului, sumele ar fi mai mici pentru ca ascensoarele noi consuma cu pana la 40% mai putin decat cele vechi. In plus, inspectorii ISCIR spun ca in tara noastra lifturile pot fi considerate sigure, pentru ca in ultimii ani nu s-a mai inregistrat nici un accident mortal cauzat de ascensor.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea