Social

#mediu #curatenie #aruncat #romani #gunoi

Romanii si ecologia

Curatenia din mediul inconjurator este o problema pentru multi romani. Din ce in ce mai des auzim la televizor sau vedem cu proprii ochi cum zonele verzi din jurul oraselor devin adevarate gropi de gunoi ale orasenilor veniti in week-end la gratar sau la plimbare. Nici in orase lucrurile nu stau mai bine, multi dintre concetatenii nostri alegand sa arunce gunoaiele pe unde apuca, desi risca amenzi de pana la 2000 de lei.

Gunoaiele au inceput sa ne sufoce din ce in ce mai mult nu doar in orase, in gropile de gunoi legale, ci si in spatele blocurilor, in jurul locuintelor si parcurilor. Romanii arunca gunoaie pe unde apuca, de cele mai multe ori in strada, fara sa ii intereseze daca acestea ii deranjeaza pe altii, daca sunt sau nu biodegradabile . Important este sa nu ii incurce pe ei in casa sau in curte. Un exemplu poate fi gasit in videoclipul de mai jos.



 
Nici spatiile verzi din orase sau din jurul marilor orase nu stau mai bine. Administratorii zonelor verzi si organizatiile ecologice spun ca in urma celor care ies in week-end la un gratar sau la plaja in afara orasului raman tone de gunoaie, majoritatea acestora nefiind biodegradabile. Un exemplu, citat de jurnalistii de la Cotidianul, este cel al zonei de agrement de la Pustnicu, loc de unde administratia aduna in fiecare luni, mormane de PET-uri, caserole golite de mici, pungi si hartii ramase in urma petrecaretilor de week-end.

Cei care au grija de curatenia din spatiul amenajat de la Pustnicu spun ca fiecare masina care intra aici plateste o taxa de curatenie de 6 lei, bani din care se platesc oamenii care curata locul, in urma celor care vin aici sa faca un gratar. Problema este insa ca vizitatorii de sfarsit de saptamana nu prea folosesc tomberoanele pe care administratorii le-au pus in tot spatiul, lasand in urma lor chiar si cate o suta de saci mari plini cu PET-uri, caserole, pungi, hartii.

Ce risca cei care arunca gunoaie pe strada sau in spatiile de agrement

De anul trecut Ministerul Mediului a inasprit pedepsele pentru cei care arunca gunoaiele pe unde apuca. Potrivit comisarilor Garzii de Mediu, amenda pentru un cetatean care a lasat in uma lui gunoi intr-un spatiu de agrement este de 20 de milioane de lei vechi. Aproxaimativ aceiasi bani trebuie sa ii plateasca si persoanele care arunca gunoaiele la intamplare. De exemplu, un sofer care arunca pe geamul masinii ambalajul de la o inghetata sau o tigara, risca o amenda cu o valoare variind intre 200 si 2000 RON.  

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea