Social

Romanii si bulgarii care lucreaza ilegal in Spania nu pot fi expulzati, a decis justitia spaniola

Romanii si bulgarii care lucreaza in Spania ilegal nu pot fi expulzati, in pofida moratoriului impus de Madrid, a decis Tribunalul Suprem spaniol, in doua decizii citate vineri de cotidianul El Mundo, relateaza AFP.

Intr-o prima decizie, Tribunalul Suprem spaniol a anulat un ordin de expulzare din 2001 care viza un cetatean roman din Spania care nu avea permis de sedere si pe cel care viza un bulgar, tot fara permis de sedere si care lucra in Spania fara autorizatie.

Inalta instanta spaniola a spus ca prin aderarea Romaniei si Bulgariei la UE la 1 ianuarie 2007 cetatenii lor devin cetateni comunitari, pentru care legea spaniola privitoare la straini "nu este aplicabila, cel putin in ceea ce priveste regimul de sanctiuni", chiar daca, la fel ca si alte state din UE, Spania a impus restrictii pe o perioada de doi ani pentru intrarea pe teritoriul sau a muncitorilor romani si bulgari dupa aderarea tarilor lor la UE, a hotarat Tribunalul Suprem, intr-o a doua decizie.

Instanta a subliniat ca legea spaniola nu permite aplicarea decat a deciziilor de expulzare ce vizeaza persoane care nu numai ca lucreaza ilegal in Spania, dar care, totodata, stau in aceasta tara fara permis de sedere. "Nu se poate considera o infractiune grava numai faptul ca cineva lucreaza in Spania fara permis, daca, pe de alta parte, are autorizatie de sedere" valabila, a explicat instanta.

"De la 1 ianuarie 2007, bulgarii si romanii care locuiesc in Spania nu pot fi sanctionati pentru ca lucreaza aici fara permis, pentru ca trebuie sa se inteleaga ca, in urma tratatului de aderare, ei se bucura de autorizatie de sedere valabila", a argumentat justitia spaniola.

Mai mult de 500.000 de romani si circa 100.000 de bulgari locuiesc in prezent in Spania, cu sau fara titlu de sedere, potrivit autoritatilor.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea