Pe ce se duc cei mai multi bani
Romanii aloca cele mai mari sume pentru alimente (89%), utilitati (82%), produse de igiena personala (73%), produse pentru curatenia casei (67%) si medicamente (66%). Pe de alta parte, cheltuielile pentru carti, vacante si hobby-uri au scazut considerabil, doar 16% dintre romani alocand bani pentru carti, 13% pentru calatorii si doar 7% pentru pasiuni personale.
Comparativ cu anul 2022, s-a observat o crestere semnificativa a cheltuielilor pentru produse de baza: alimentele au crescut cu 17%, facturile la utilitati cu 16%, produsele de igiena corporala cu 11%, produsele de curatenie cu 8% si medicamentele cu 12%. Aceste schimbari reflecta o reorientare clara catre nevoile esentiale, pe fondul dificultatilor economice.
Cum se simt romanii
Desi economia pune presiune pe bugetele personale, jumatate dintre romani (50%) au sentimente predominant pozitive. Dintre acestia, 27% se declara optimisti, iar 23% spun ca sunt relaxati si privesc cu calm situatia actuala. Seniorii (+60 de ani) sunt cei mai relaxati, 35% dintre ei avand o atitudine pozitiva.
Totusi, exista si o parte semnificativa a populatiei afectata emotional: 32% dintre romani spun ca se enerveaza usor si resimt furie, fenomen mai frecvent in randul celor din Generatia Y (29-44 ani), unde procentul ajunge la 38%. Alte 18% dintre persoane se simt plictisite sau obosite.
Interesant este faptul ca perceptia asupra celor din jur este mult mai negativa decat propria evaluare. 58% dintre romani cred ca oamenii din jur sunt furiosi si nervosi, iar 29% ca sunt obositi si plictisiti.
Nivelul de satisfactie al romanilor
Desi contextul economic este dificil, majoritatea romanilor sunt multumiti de relatiile cu familia si prietenii (92%) si de dezvoltarea lor personala (79%). Totusi, s-au observat scaderi la capitolele cariera (-7%) si satisfactia fata de situatia financiara (-4%).
Pe de alta parte, domeniile care genereaza cele mai multe nemultumiri sunt situatia economica a Romaniei (25% satisfactie) si cea politica (24%).
Ce asteptarile au romanii de la branduri
Intr-o perioada marcata de incertitudini, romanii vor ca brandurile sa le ofere mai mult sprijin moral si sa promoveze siguranta si protectia (50%). De asemenea, 57% considera ca firmele ar trebui sa protejeze angajatii si sa evite concedierile, iar 42% isi doresc sustinerea produselor locale si a antreprenorilor romani.
Metodologia studiului
Studiul realizat de Reveal Marketing Research a fost efectuat online intre 5-12 martie 2025, pe un esantion reprezentativ national format din 1.003 respondenti, cu o marja de eroare de ±3,1%, la un nivel de imprederere de 95%.