Social

#porc #miel #asomare #paste #craciun

Romanii isi pot taia porcii si mieii dupa metoda traditionala

Romanii isi pot sacrifica animalele in mod traditional. Parlamentul European a hotarat ieri ca tara noastra va putea sa taie mieii de Paste si porcii de Craciun fara sa aplice metoda asomarii.

Europarlamentarii au decis sa aprobe propunerile Comisiei Europene referitoare la modul in care vor fi ucise animalele: “numai folosind o metoda care asigura moartea imediata sau dupa asomare ”, acceptand insa ca exceptie sacrificarea din cadrul ritualurilor religioase, dupa cum noteaza Evenimentul Zilei.

Cea mai importanta precizare, mai ales pentru romani, se refera la faptul ca regulamentul privind protectia animalelor in timpul uciderii nu trebuie sa fie aplicat si “in cadrul sacrificarilor destinate consumului personal, in conformitate cu traditiile sarbatorilor religioase importante precum Pastele si Craciunul si numai pe o perioada de zece zile inainte de data cand au loc acestea”.

In luna martie a acestui an, eurodeputatii anuntasera ca in acest an taranii romani isi vor putea sacrifica animalele asa cum faceau pana la introducerea metodei asomarii pentru tarile membre ale UE. Comisia de Agricultura a Parlamentului European preciza faptul ca le permite fermierilor romani sa taie animalele dupa regulile proprii, insa doar de Paste si Craciun, respectiv cu zece zile inainte de aceste doua sarbatori religioase .


In 2007, presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor anunta ca intentioneaza sa ceara la Bruxelles ca in urmatorii ani sa nu se aplice in Romania procedeul asomarii animalelor, respectiv anestezierea lor inainte de a fi ucise din cauza faptului ca "sistemele de crestere ale animalelor in Romania nu se regasesc si in alte tari europene, unde animalele se cresc in ferme organizate", astfel ca tara noastra mai are nevoie de timp pentru adaptarea la normele europene.

Metoda asomarii animalelor este impusa de Uniunea Europeana tuturor statelor membre. In tara noastra insa nu a apucat sa fie aplicata decat in ultimul an. Datele inregistrate in tara noastra arata ca de Paste romanii sacrifica in jur de 3,5 milioane de miei , iar de Craciun, aproximativ patru milioane de porci .

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea