Social

Romanii isi fac orase in Ungaria

Dincolo se vand vile cu livada la pret de garsoniera in Arad. Pentru ca infrastructura e beton, naveta la serviciul din Romania se face in 20 de minute.

In localitatea ungara Battonya, aflata la 6 kilometri de granita si mai putin de 30 de kilometri de Arad, nu exista strada pe care sa nu-si fi cumparat casa un roman. Explicatia: cu banii pe apartamentele lor din Oradea, Arad sau Timisoara, s-au mutat „la curte” in Ungaria si le-a mai si ramas. Ei locuiesc acum la vecini si vin la lucru „acasa”. Mai nou, au inceput sa isi inscrie copiii la gradinite si scoli din Ungaria, cu predare in limba romana.

In ultimele luni, peste 300 de romani s-au mutat peste granita

Acum sunt vizate si alte localitati din zona – Dombegyhaz sau Mezokovascshaza – pentru ca in Battonya oferta de case s-a cam epuizat. H.E, o romanca de 45 de ani, si-a gasit dincolo de granita casa visurilor: o vila cu etaj, cu livada, garaj si loc pentru gratar. “M-a atras pozitia, curatenia. Vila nu e prea finisata, dar asa am vrut, sa imi pun eu amprenta. Imi place sa se vada ca e stilul meu. Eu inteleg si chiar vorbesc putin limba maghiara si aici e mai liniste. Ca sa nu mai vorbim de pret”. Cu 25.000, cat a dat pe vila, la Arad nu-si lua nici o garsoniera.

Un alt aradean a dat doar 7.000 de euro pe o casuta cu trei camere. “Fac naveta, 20 de minute din fata casei pana in Arad. Aici am curte, gradina de 1.600 de metri, mi-am adus si catelul. Acum am doi: unul e ungur, unul roman”, rade omul. Pentru ungurii din Battonya, e suficient sa puna anunt la poarta si cumparatorii romani se gasesc imediat.

“Am afisat pe casa ca este de vanzare si a venit o doamna sa se intereseze. Romanii sunt oameni draguti, si ne bucuram ca vin tot mai multi, pentru ca din pacate din Battonya s-au mutat multi. Pleaca inspre orasele mai apropiate de Budapesta, unde sunt si locuri de munca mai bune. Asa, se umple golul”, explica Kovacs Gyorgy, localnic din Battonya.

Autoritatile din Battonya au inteles ca, pe langa preturi bune, infrastructura e un magnet pentru cei care cumpara case in comuna. „Colaborarea noastra, ca autoritati, cu romanii care cumpara la noi case e foarte buna. Cred ca preturile caselor sunt avantajoase la noi. Infrastructura le permite sa locuiasca aici si sa faca naveta la locul de munca. Cred ca de aceea e atragator orasul Battonya, pentru ca problemele cu infrastructura le-am rezolvat. Desi in Romania stau mai bine cu locurile de munca, aici se ajunge usor. Chiar daca fac naveta, aproximativ jumatate de ora, noi rezolvam actele imediat si ii asteptam cu drag pe romani, pentru ca e important sa creasca populatia localitatii si sa cream locuri de munca“, spune declarat Karsai Iozsef, primarul din Battonya.

Odata ce romanii s-au aratat interesati sa cumpere acolo, si preturile la case au crescut. In 2000, o casa cu 3 camere in zona de sud a judetului Bekes se vindea cu 13 -16 mii de euro. Acum ungurii cer aproape dublu.

Totusi, pretul caselor din Ungaria nu s-a apropiat prea mult de cel al locuintelor de langa Arad.La Turnu, de exemplu, localitate situata la 12 km de Arad, o casa fara canalizare sau gaz costa in jur de 50.000 de euro. Localitatile unguresti de la granita cu Romania vor deveni si mai atractive pentru piata imobiliara dupa finalizarea constructiei autostrazii M43, si a partii de autostrada intre Arad si Nadlac.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea