Social

Romanii isi cam pierd cheful de Europa

Numarul romanilor care au o imagine pozitiva despre Uniunea Europeana a scazut cu zece procente in numai opt luni, conform sondajului Eurobarometru . Sondajul arata ca 66% dintre romani au o imagine pozitiva asupra UE, fata de 76% in Eurobarometrul realizat in octombrie 2004 de catre Uniunea Europeana.

Sondajul a fost realizat la inceputul lunii iunie, in cele 25 de tari membre UE, cele doua tari in curs de aderare (Romania si Bulgaria) si doua tari candidate (Turcia si Croatia). Rezultatele raportului national au fost prezentate ieri de Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene si de Dumitru Sandu, editorul national al sondajului. Scheele considera ca scaderea pe care o inregistreaza imaginea UE in Romania reprezinta pretul sinceritatii cu care a fost prezentat rolul UE: Nu sintem aici pentru a rezolva problemele romanilor, ci pentru a-i ajuta sa isi rezolve singuri problemele. Cu toate acestea, Romania ramine cea mai euro-optimista tara din Europa, cu un procent de 65%. Cele zece noi state membre UE au 50% din populatie euro-optimista, iar cele 15 membre vechi, 42%.

Ingrijorari legate de aderare

Cea mai mare teama a romanilor in ceea ce priveste aderarea la Uniunea Europeana o ridica problemele ce vor aparea in agricultura, care preocupa pe 55% dintre romani. Aceasta teama a crescut cu 14 procente fata de sondajul din octombrie 2004, ajungind pe primul loc in rindul ingrijorarilor romanilor, depasind-o astfel pe cea referitoare la majorarea taxelor. Sondajul arata ca 45% dintre europeni sint favorabili integrarii Romaniei in UE. Jonathan Scheele este de parere ca aceasta situatie este cauzata de lipsa de informatii asupra Romaniei. Tara noastra continua sa fie tara cea mai putin cunoscuta in Europa.

Sintem optimisti

Doar 44% dintre romani sint multumiti de propria viata, dar bulgarii stau mult mai prost, cu un nivel de 29%. Cele 15 membre vechi ale UE au un nivel de 83% in acest domeniu. Se pare insa ca romanii sint cei mai optimisti din Europa (cred ca peste cinci ani vor trai mai bine), cu 56%, fata de 28% in Bulgaria.

Creste increderea in justitie

Romanii inregistreaza o crestere cu noua procente a increderii in justitie, fata de luna octombrie 2004, de la 26% la 35%. De altfel, Jonathan Scheele spune ca a remarcat progresele in domeniu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea