Social

Romanii il considera pe Nastase prim-corupt

Potrivit unui sondaj dat publicitatii ieri, Adrian Nastase este cel mai corupt premier pe care l-a avut Romania dupa 1990. El este urmat la mare distanta de Nicolae Vacaroiu. Cu toate acestea, este pe locul doi, la egalitate cu Tariceanu, la capitolul cei mai competenti premieri. Locul intii este ocupat de Theodor Stolojan. Alianta D.A. se mentine pe primul loc, cu 48%, urmata de PSD, cu 22%.

Sondajul care a prins doar putin din inceputul scandalului Matusa arata ca Adrian Nastase se detaseaza categoric de ceilalti premieri de dupa 1990, cind vine vorba de cel mai corupt sef de Guvern. Este considerat astfel de 32% dintre respondenti, fiind urmat de Nicolae Vacaroiu (7%), Victor Ciorbea , Petre Roman si Calin Popescu Tariceanu, toti cu cite cinci procente , si Radu Vasile , care aduna 4%. In schimb, cel mai bun si mai competent premier pe care l-a avut Romania dupa 1990 este considerat, de catre 23%, ca fiind Theodor Stolojan. El este urmat de Calin Popescu Tariceanu si Adrian Nastase, care au fost mentionati drept cei mai buni sefi de Guvern de catre 16% dintre respondenti. Datele provin dintr-un sondaj de opinie facut de Centrul de Analize si Investigatii Sociologice Civis si realizat in perioada 9-14 ianuarie 2006, pe un esantion de 1.125 de persoane, avind o marja de eroare de 3%.

Cei mai buni si cei mai prosti ministri

Potrivit sondajului, ministrii actualului cabinet care au cea mai buna perceptie in rindul populatiei il au in frunte chiar pe primul-ministru Calin Popescu Tariceanu, considerat astfel de 62% dintre respondenti. El este urmat de ministrul Justitiei, Monica Macovei (61%) de ministrul Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu, si cel al Agriculturii, Gheorghe Flutur, care primesc fiecare increderea a 56% dintre cei care au raspuns sondajului. Aceeasi ierarhie este pastrata si cind vine vorba de atribuirea competentelor printre ministrii actualului cabinet. Ministrii cu imaginea cea mai proasta in rindul populatiei sint condusi in top tot de un liberal. Este vorba de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, despre care respondentii au, in proportie de 52%, o parere proasta sau foarte proasta. El este urmat, in acest top al rusinii, de vicepremierul Marko Bela (50%), ministrul Mediului, Sulfina Barbu (42%) si de vicepremierul Gheorghe Copos (41%).

Antena 1, cea mai critica cu Guvernul

Daca duminica viitoare s-ar organiza alegeri, Alianta D.A. ar obtine 48%, PSD ar obtine 22%, PRM ar obtine 13%, UDMR ar fi votat de 6%, PNG ar reusi sa faca pragul electoral, cu 5%, iar PPCD si PC ar obtine cite 2% din optiunile electoratului. In ceea ce priveste posturile de televiziune, Antena 1 este indicat de catre 36% dintre respondenti ca fiind postul care critica cel mai mult Guvernul, urmat la aceasta categorie de OTV (34%), PRO TV (27%) si Realitatea TV (25%). Dintre posturile care lauda Guvernul, in cea mai mare masura a fost indicat TVR 1, de catre 21% dintre respondenti, urmat de TVR 2 (18%), PROTV si Antena 1 (cite 16%).

Unirea cu Moldova

Dintre cei care au raspuns sondajului, 44% considera ca Romania ar trebui sa se unifice cu Republica Moldova. Doar 28% refuza contopirea cu teritoriul moldovean de peste Prut. Dintre cei care doresc unirea cu Republica Moldova, 28% considera ca aceasta unificare ar trebui sa cuprinda si Transnistria, in timp de 16% vor doar Moldova, fara teritoriile transnistrene. Aceasta este prima cercetare sociologica pe care Centrul de Analize si Investigatii Sociologice Civis o face in Romania. Este o institutie infiintata in Republica Moldova si a realizat acest sondaj fara a avea o comanda, ci doar din motive publicitare. Potrivit directorului Eduard Mihailov, cercetarea a costat aproximativ 2.000 de dolari.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea