Social

#stres #slujba #romania

Romanii, hartuiti si stresati la locul de munca

Patru din zece romani sunt stresati la serviciu de catre sef, de catre colegi ori de volumul de munca, potrivit unui studiu realizat de Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii.

Angajatii de la privat sunt cei mai stresati, iar cei din Bucuresti sunt de doua ori mai stresati decat cei din alte zone ale tarii.

Studiul arata ca 41% dintre romani au relatii profesionale inadecvate, in care seful sau colegii tipa unii la altii. Activitatea cu efectele negative cele mai mari este programul prelungit la serviciu.

Angajatii romani sunt nervosi, insomniaci, nelinistiti si obositi . 17% dintre angajati se simt coplesiti de volumul de munca si nu-si pot permite sa-si ia nici pauza de masa . 11% spun ca si-au pierdut puterea de concentrare se de munca, in aceste conditii.

Cei care stau cel mai mult peste program sunt barbatii, dar mai multe femei spun ca se simt depasite de volumul de munca.

Studiul citat de Gandul a identificat o alta problema a romanilor la locul de munca : organizatiile nu au proceduri interne pentru rezolvarea conflictelor intre colegi, astfel ca cele mai multe sunt rezolvate informal.

Companiile cu angajati mai multi au si un numar mai mare de conflicte. Doar 23% dintre repondentii care au lucrat in firme cu mai mult de 9 angajati spun ca nu au existat conflicte. Procentul este mai mare in cazul firmelor mici, 42%.

Conflictele se gestioneaza de obicei intre cei implicati, sau cu ajutorul sefului. Departamentele de resurse umane sau alte autoritati sunt implicate rareori in conflictele la locul de munca.

Numarul angajatilor stresati la slujba este dublu in Bucuresti fata de alte zone ale tarii, iar femeile sunt, in general, mai afectate decat barbatii.

Studiul s-a desfasurat in perioada mai-iunie 2010 si pe un esantion reprezentativ pentru populatia din patru regiuni de dezvoltare: Bucuresti-Ilfov, Sud-Muntenia, Centru si Nord-Vest.

Care este cel mai mare factor de stres la locul de munca pentru tine?

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea