Social

Romanii din Spania, primii loviti de somaj

Majoritatea romanilor cu probleme au rate la banca de 1.500 de euro pe luna. Bursa romaneasca a locurilor de munca, sambata, la Castellon .

Spre deosebire de romanii din Italia, pe care inasprirea masurilor privind imigrantii nu i-a speriat suficient cat sa dea buzna inapoi in tara, multi romani din Spania si-ar dori sa se intoarca. Ii sperie scaderea locurilor de munca anuntata in aproape toate sectoarele economice, dar mai ales in constructii.

„Primii care vor intra in somaj vor fi strainii. Apoi se vor imputina si «ofertele» la negru. Multi oameni vor ramane pe drumuri. Sunt deja romani, calificati, oameni care n-au avut probleme de 10-15 ani de cand au venit in Spania, care au fost trecuti in somaj. Si este vorba despre calificari foarte cautate pana acum doi ani – zidari, de pilda.

Nici romanii care si-au facut firme nu stau tocmai pe roze. Am o ruda in Ibiza care se lupta pentru supravietuire. Acolo sunt sute de firme de constructii , el are tot o firma de constructii , si, cum oferta a scazut, e greu sa mai gaseasca clienti. In Ibiza sculele si utilajele folosite in constructii - betoniere, de pilda – se pot cumpara pe mai nimic fata de pretul de piata. Firmele care se inchid incearca sa scape de ele”, spune Gheorghe Gainar, presedintele Asociatiei Romanilor din Alcala de Henares.

Nu s-au gandit ca vor fi concediati asa repede


Somajul trage dupa el probleme mari. „Cu patru-cinci ani in urma, cand a inceput boom-ul imobiliar in Spania, romanii care aveau un serviciu legal, erau seriosi si stiau meserie castigau foarte bine. Nu s-a gandit nimeni ca ii pandeste somajul atat de repede. Si-au cumparat case, masini. Atunci, majoritatea acestor romani aveau cate un imprumut a carui rata se ridica la circa 1.000 de euro pe luna. Intre timp, dobanzile au crescut – rata de 1.000 de euro a ajuns 1.500”, explica Gainar.

El povesteste ca la bisericile din Madrid si imprejurimi – locuri in care majoritatea romanilor se intalneau regulat – erau, inainte, un soi de burse ale locurilor de munca. Cei care isi cautau de lucru, ca si cei care ofereau slujbe romanilor se intalneau in preajma bisericilor. Acum, in acele locuri nu mai vin oferte.
Bursa va avea asadar de unde sa atraga „clienti”, iar oferta va fi imbunatatita dupa experienta capatata la Roma. Astfel, nu vor mai fi prezentate doar „slujbele de top”, ci toate ofertele de munca inregistrate la nivelul intregii tari de catre agentiile de ocupare a fortei de munca, indiferent de nivelul salariului. Evident, organizatorii bursei mizeaza, pentru captarea interesului romanilor din Spania, pe oferte cu salarii de la 700 de euro in sus.

Deocamdata, si-au anuntat participarea cel putin 10 firme de constructii dispuse sa dea salarii in jur de 800 de euro unui muncitor calificat si intr-atat de interesate sa aduca romani din Spania incat trimit delegati proprii la bursa.

Info plus:

800 de mii de locuri de munca, dintre care 400.000 in constructii se vor pierde in Spania anul acesta, conform estimarii autoritatilor de la Madrid. Functionarii de la agentiile de ocupare a fortei de munca din Romania spun ca deja s-au inregistrat cazuri de romani alungati de somaj din Spania, reveniti in tara in cautarea unui loc de munca.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea