Social

Romanii din Moldova, amenintati de inundatii

Romanii din estul tarii, amenintati de inundatii. Locuitorii din trei judete din Moldova, Iasi, Botosani si Suceava sunt vizati de avertizarile cod galben si portocaliu emise de hidrologi , care prognozeaza cresteri importante ale Prutului.

Hidrologii au emis inca de ieri o avertizare privind posibile inundatii in Moldova. Specialistii din cadrul Institutului National de Hidrologie avertizasera ca se asteapta la cresteri ale debitelor pe cursul superior al Prutului, in zona Stanca Costesti.

Si primele dovezi in privinta avertizarilor au venit inca de ieri, atunci cand au avut loc primele revarsari ale Prutului, viitura facand ca apa sa acopere cateva hectare de de pasune si padure la Oroftiana, locul unde raul intra pe teritoriul Romaniei.

Autoritatile locale spun insa ca astfel de inundatii sunt frecvente si ca e nevoie ca nivelul raului sa creasca cu trei metri pentru ca apa sa iasa din Lunca Prutului.Sapte primarii din judetul Botosani au luat deja primele masuri pentru a reduce efectele inundatiilor.

Hidrologii sustin ca pot fi depasite cotele de atentie si cele de inundatie, din cauza precipitatiilor cazute in bazinul superior al Prutului, in afara Romaniei, dar si din cauza topirii zapezilor in zona de munte.

Ministerul Mediului a transmis o avertizare hidrologica catre autoritati, informand ca in intervalul 6 aprilie, ora 10.00 - 8 aprilie, ora 24.00, ca urmare a precipitatiilor cazute in bazinul superior al Prutului in afara teritoriului Romaniei, se vor produce cresteri importante de debite.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea