Social

# obligati sa munceasca # handicap sever # romani cu ahndicap #romani #pensie

Romanii cu handicap grav, obligati de lege sa munceasca pentru a primi pensie

Romanii cu handicap sever, imobilizati la par, sunt obligati de institutiile statului sa munceasca pentru a primi pensia. In ciuda faptului ca documentele medicale atest ca acestia nu pot lucra, legea ii obliga sa munceasca cel putin o luna pantru a putea obtine pensie de invaliditate.

In Romania exista aproximativ 900.000 de persoane cu dizabilitati. 16.000 dintre acestea sunt intrnate in institutii ale statuilui, iar de restul de ocupa familiile. Statul le ofera doar un ajutor minor care nu acopera nici macar cheltuielile zilnice.

Indemnizatiile pentru persoanele cu handicap grav sunt extrem de mici, iar banii nu acopera nici macar un sfert din costurile necesare unei luni, spun familiile.

Gheorghita Voicu, mama unei fete de 20 de ani care s-a nascut cu handicap grav si este imobilizata la pat.

"Am obtinut un certificat de insotitor la nastere si am cautat sa-i fac pensia aceea de incapacitate de munca. La comisia de expertiza medicala Pitesti am fost inteleasa de doamna doctor. Ni s-a eliberat o adeverinta. Am facut un dosar, am mers la Casa de Pensii, dar acolo mi s-au inchis toate usile, cer o luna de zile lucrata."

Nu este insa un caz singular. Acelasi lucru este valabil si in cazul altor persoane nascute cu handicap sever si imobilizate la pat. Parintii acestora sunt revoltati de faptul ca legea nu le permite copiilor lor sa beneficieze de pensie de invaliditate.

"Fata a implinit in martie 18 ani. Nu are decat o indemnizatie de 526 de lei, iar acei bani ii dau pe pampers. Nu mai am niciun venit in afara de salariul meu de insotitor de 1800 de lei. Asa mi s-a cerut si mie la Casa de Pensii. Sa merg cu ea sa munceasca o luna de zile. Cum sa munceasca o persoana cu un grad mare de handicap pe care il are din nastere? O persoana care nu stie nici sa ceara o cana cu apa...", a explicat mama unei alte fete, pentru Realitatea Plus.

FOTO: cotidianul.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea