Social

#medicamente #test #romania

Romanii, cei mai buni "cobai" medicali

Romania a devenit un teritoriu propice pentru industria testelor medicale. Companiile straine producatoare de medicamente gasesc in tara noastra persoane care accepta sa fie “cobai” pentru produsele acestora, uneori si dupa ce medicii accepta sa intre in sistem.

Europa de Est a devenit noul pol al furnizorilor de cobai umani pentru studiile clinice realizate de marile companii producatoare de medicamente din intreaga lume. Unul dintre studiile de profil realizate in intreaga lume arata ca peste 90% dintre testele derulate in tara noastra sunt concepute in afara tarii, astfel ca de pe plan local sunt racolati doar persoanele pe care se efectueaza testarea, respectiv ultima etapa din realizarea medicamentului, altfel spus “cobaii”.

Cauzele acestui fenomen sunt nivelul de trai scazut dar si influenta pe care medicul o are asupra pacientului roman. "Occidentalii sunt mai greu de convins sa participe. La noi insa doctorul are mai multa autoritate asupra pacientului. Asta nu inseamna ca il obliga, dar la noi omul ii da credit doctorului, asa cum ii da si preotului, spre exemplu. Daca iti spune doctorul care te-a facut bine ca ar vrea sa participi la un studiu, te duci, nu eziti", explica, pentru Romania Libera, doctorul Silviu Stanciu, medic coordonator al mai multor teste clinice in Romania.

Medicii implicati in aceste studii catstiga mai mult decat spitalele

Potrivit specialistilor, in tara noastra exista cazuri in care medicii care practica studiile clinice pot castiga mai multi bani decat spitalul. Insa se mai intampla o situatie, aceea a nerecrutarii unei institutii spitalicesti in acest sistem din cauza dotarilor. "Sunt unitati in care nu gasesti nici adrenalina sau un defibrilator functional, astfel ca riscul ca studiul sa esueze e destul de mare. Potrivite pentru aceste studii ar fi acele structuri mai vechi de cercetare din spitalele universitare, dar acele posturi au fost pastrate pentru unii ca o rampa spre a deveni universitari. Daca ar fi fost in mod real functionale si intrau in astfel de proiecte, institutia ar fi putut castiga bine si ar fi putut investi in modernizare. Sunt niste bani buni totusi, bani legali, venituri extrabugetare cu care poti schimba o sumedenie de lucruri", precizeaza medicul Stanciu.

Persoanele care se inscriu pentru a deveni “cobai” spun ca fac asta pentru bani, lucru care este confirmat si de oficiali. "Subiectii inrolati in studii clinice cu beneficiu terapeutic (pacientii bolnavi) primesc medicatia de studiu gratuit si li se poate deconta transportul pentru vizitele la locurile de investigatie clinica. Subiectilor inrolati in studii clinice fara beneficiu terapeutic (ex.: in studiul de bioechivalenta a unui medicament generic fata de medicamentul de referinta) li se acorda o recompensa baneasca", a precizat, pentru Romania Libera, Daniela Enache, de la Agentia Nationala a Medicamentului (ANM).

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea