Social

#ministerul muncii #imigranti #alocatie #copii

Romanii care lucreaza in state UE pot primi alocatii mai mari pentru copii

Romanii care muncesc legal in state UE pot obtine alocatii de stat mai mari pentru copiii lor, daca valoarea alocatiei in statul in care muncesc unul sau ambii parinti este mai mare decat in tara de origine.

Totusi, numarul solicitarilor facute de romani este deocamdata redus, a declarat, vineri, Theodora Bertzi, secretar de stat in Ministerul Muncii.

Secretarul de stat in Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse (MMFES) Theodora Bertzi a precizat ca, potrivit Regulamentului european 1408 , copiii romani care au parintii plecati la munca in strainatate pot beneficia de alocatie de stat mai mare decat cea oferita in Romania, cu conditia ca cetatenii romani sa lucreze legal in tara respectiva.

Potrivit documentului european, daca valoarea alocatiei in statul in care muncesc unul sau ambii parinti este mai mare decat in tara de origine, copilul poate primi alocatia mai mare.

"Spre exemplu, daca parintele lucreaza in Spania si copilul locuieste in Romania, alocatia se transmite in Romania. Altfel spus, daca alocatia din Spania este mai mare decat in Romania, statul respectiv plateste un complement diferential. Copilul ia alocatia prevazuta de legislatia din Romania si primeste diferenta din Spania", a declarat Theodora Bertzi.

In situatia in care parintii lucreaza in tari diferite, iar copilul ramane in Romania, acestia pot alege alocatia cea mai mare care se acorda in cele trei state.

"Regula de baza este ca prestatia se acorda de catre statul in care parintele isi desfasoara activitatea. Indiferent de statul membru de resedinta al cetateanului migrant si al familiei sale, dreptul e acordat de statul in care isi desfasoara activitatea. Daca copiii se muta cu parintii intr-un alt stat membru, se suspenda plata alocatiei de stat pentru copii din Romania, urmand ca ea sa fie platita de statul in care s-au mutat", a explicat secretarul de stat.

Potrivit datelor inregistrate de MMFES, de la 1 ianuarie 2007 au fost suspendate drepturile pentru prestatii familiale in 1.200 de cazuri, 1.000 dintre acestea fiind alocatii de stat pentru copii si 200 indemnizatii de crestere a copilului.

Prestatiile familiale din Romania care intra sub incidenta Regulamentului 1408 sunt: alocatia de stat pentru copii, acordata in baza Legii nr. 61/1993, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, indemnizatia pentru cresterea copilului si stimulentul lunar, acordata in baza OUG nr. 148/2005 si indemnizatiile speciale pentru cresterea copilului cu handicap.

Cele mai multe formulare europene completate de Romania, in baza carora se exporta prestatiile familiale, au fost trimise in Italia (180), Spania (120) si Germania (aproximativ 40). Cele mai multe solicitari de exportare a alocatiilor de stat au fost in judetele Mures (360), Satu Mare si Suceava (aproximativ 230 fiecare), Brasov (220) si Constanta (170). La polul opus se afla judetele Ialomita, Ilfov si Calarasi.

De asemenea, au mai fost completate aproximativ 3.500 de formulare europene la solicitarea unui stat membru, iar numarul formularelor initiate de institutiile competente din Romania si adresate institutiilor din alte state membre este de aproximativ 450.

Cele mai multe formulare europene trimise in Romania de la 1 ianuarie 2007 sunt din Italia (964), Ungaria (796) si Germania (558).

Secretarul de stat a precizat ca Regulamentul 1408 se aplica tuturor statelor membre, dar si in Norvegia, Liechtenstein, Islanda (adica tarile Zonei Economice Europene) si in Elvetia.

Beneficiaza de prevederile Regulamentului european salariatii si lucratorii independenti care au resedinta intr-un stat membru al Uniunii Europene, care desfasoara o activitate salariala sau independenta intr-un stat membru si care isi exercita dreptul la libera circulatie in interiorul UE, persoanele aflate in somaj ca urmare a unei activitati salariale sau independente desfasurate intr-un stat membru si titularii de pensie care au copii in intretinere.

Persoanele care doresc sa solicite plata alocatiei de stat sau a oricarei prestatii sociale dintr-un alt stat, trebuie sa se adreseze institutiilor competente din statul in care lucreaza. Dupa completarea formularelor europene, dosarul este trimis in Romania pentru confirmarea unor date referitoare la domiciliu, stare civila sau numar de copii, dupa care este retrimis in statul in care este angajat solicitantul.

Theodora Bertzi a declarat ca solicitarea poate fi facuta si in Romania. Parintele ramas cu copilul trebuie sa se adreseze Directiei Judetene de Munca si Protectie Sociala, abilitata, pana la infiintarea Agentiei Nationale pentru Prestatii Sociale, sa se ocupe de aceste solicitari.

"Important este sa incurajam parintii sa se duca sa lucreze legal, pentru ca in acest fel au drepturi atat copiii lor, cat si ei", a mai spus secretarul de stat.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea