Social

Romanii beau de doua ori mai multa bere decat apa

Un roman bea, in medie, 100 de litri de bere pe an si doar 60 de litri de apa minerala . Cei mai multi prefera berea „blonda la plastic”.

Berea la PET, preferata romanilor

Romanii consuma, in prezent, aproape de doua ori mai multa bere decat apa imbuteliata . „Consumul de bere pe cap de locuitor e mai mare decat cel de apa. La ora actuala, in Romania, se consuma aproximativ 100 de litri de bere pe cap de locuitor, fata de 60 de litri de apa ambalata”, a declarat secretarul general al Asociatiei Nationale a Bauturilor Racoritoare (ANBR), Angela Preoteasa.

Totusi, avand in vedere anotimpul in care ne aflam, cifrele nu sunt ingrijoratoare. „Berea are un rol important in hidratare, pentru ca, preponderent, este apa - deci un furnizor de lichid”, a continuat Preoteasa.

Canicula ii ajuta din plin pe producatorii de bere, dar si pe cei de bauturi racoritoare sau apa minerala. Asociatia Berarii Romaniei (ABR) sustine ca pe timpul verii, adica in numai trei luni, vanzarile la bere reprezinta circa 50 la suta din vanzarile totale anuale. Altfel spus, in cele 90 de zile, se fac vanzari de jumatate de miliard de euro, dupa cum estimeaza ABR.

Cei mai multi romani prefera berea „blonda”, iar mai mult de jumatate din berea cumparata la noi este „la plastic” (60%) si mai putin la „sticla” (30%). Foarte putini sunt cei care prefera „dozele”, conform unui studiu realizat de compania Nielsen. Desi consumul de bere este in crestere in tara noastra, in comparatie cu anii anteriori, romanii nu au o marca preferata . 70 la suta dintre ei se hotarasc pe moment asupra numelui si iau in calcul si pretul bauturii, conform unui studiu realizat recent de producatorul Ursus Brewiers.

Apa minerala - produs sezonier

O situatie asemanatoare se inregistreaza si in cazul apei imbuteliate. Pe canicula, vanzarile la apa minerala cresc simtitor insa, potrivit reprezentantilor companiilor producatoare, apa imbuteliata tinde spre a fi, in Romania, un produs sezonier. Oamenii nu se inghesuie sa cumpere apa minerala iarna, decat cu exceptia sarbatorilor.

Desi romanii beau putina apa minerala sau plata, reprezentatul ANBR sustine ca si consumul de apa imbuteliata aproape s-a triplat in ultimii zece ani. „Noi avem un consum scazut de apa, pentru ca am plecat de la un consum foarte redus pe cap de locuitor. In urma cu 10-15 ani, romanii foloseau apa minerala doar pentru sprit. Atunci, «la moda» era sifonul”, a mai adaugat Angela Preoteasa.

Potrivit acesteia, principalii factori care au contribuit la marirea consumului de apa imbuteliata sunt incalzirea globala, cresterea puterii de cumpararea a romanilor si temerile consumatorilor legate de calitatea apei de la robinet.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea