Social

#brosuri #masuri in caz de accident nucear #bomba nucleara #putin #romani

Romanii au inceput sa primeasca brosuri cu masuri in caz de accident nuclear. Ministerul de Interne precizeaza ca nu este implicat in acest lucru

In contextul amenintarilor lui Vladimir Putin cu armele nucleare, mai multi romani au inceput sa primeasca, potrivit vehicularilor din spatiul public, brosuri in format PDF cu masuri in caz de accident nuclear si urgenta radiologica.

 

„Atragem atentia populatiei asupra unor mesaje scoase din context privind un set de masuri ce trebuie luate in caz de accident nuclear si urgenta radiologica, emis de ISU Constanta. Mesajele respective au fost transmise in spatiul virtual, prin intermediul retelelor de socializare si unor aplicatii, creand, in mod nejustificat, panica in randul receptorilor.

Materialul se regaseste in setul masurilor preventive in cazul diverselor tipuri de risc si este postat inca din 2012 pentru corecta informare a opiniei publice privind modul si masurile de comportare in aceast tip de situatie de urgenta.

Setul de masuri ce trebuie luate de populatie in caz de accident nuclear si urgenta radiologica a fost descarcat folosind link-ul http://www.isudobrogea.ro/wp-content/uploads/2012/05/Masuri-ce-se-executa-in-caz-de-accident-nuclear-si-urgenta-radiologica.pdf.

Mentionam ca toate seturile de masuri privind pregatirea populatiei in cazul aparitiei unor situatii de urgenta pot fi consultate accesand link-ul http://www.isudobrogea.ro/prevenire/protectia_populatiei/”, a informat Ministerul Afacerilor Interne.

Mai mult, un tata a precizat ca a primit un astfel de document de la gradinita pe care o frecventeaza fiica acestuia. „Uitati ce am primit de la fiica mea de la gradinita. Trebuie sa facem stoc de iod.”, a povestit tatal pentru gandul.ro, dand link catre document.

Documnetul dateaza din 2012 si face parte dintr-o serie ampla de documente pentru situatii de urgenta.

Iata ce prevede documentul respectiv

  MASURI CE SE EXECUTA IN CAZ DE ACCIDENT NUCLEAR SI URGENTA RADIOLOGICA

 1. GENERALITATI

Din punct de vedere al urgentelor nucleare acestea pot fi clasificate in urmatoarele categorii:

- evenimente minore : ex. accidente industriale, medicale, rutiere si incendii in care sunt implicate surse radioactive, pierderea de surse sau trafic illicit cu surse de radiatii;

- accidente la instalatii situate in afara granitelor dar cu efect transfrontier sau instalatii aflate pe teritoriul tarii;

- caderi de sateliti cu alimentare nucleara;

- accidente in care sunt implicate arme nucleare sau atacuri cu arme nucleare;

- atacuri teroriste sau amenintari privind utilizarea dispozitivelor explosive cu continut de material nuclear sau radioactiv.

2. PROTECTIA SI PROCEDURI COMPORTAMENTALE

In functie de tipul starii de urgenta (urgenta in exteriorul amplasamentului sau urgenta generala) autoritatile locale vor activa planul de interventie in caz de accident nuclear. Masurile de protectie care se intreprind in asemenea situatii sunt:

- adapostirea;

- evacuarea;

- administrarea de iodura de potasiu

I. Adapostirea

a. Populatiei

– Nu incercati sa mergeti la scoala pentru a va lua copiii. Personalul autorizat va avea grija de ei;

– Nu folositi telefonul daca nu este absolut necesar. Lasati liniile libere pentru utilizarea acestora de catre autoritati;

– Ramaneti in casa sau la subsol (pivnita) pana la primirea altor instructiuni. Daca trebuie sa iesiti din casa datorita unor motive bine intemeiate, purtati un echipament de protectie de tipul: salopeta, caciula, manusi si bocanci sau cizme;

– Reveniti cat mai repede posibil, spalati-va imediat folosind o sursa de apa curenta (dus), iar echipamentul de protectie dezbracati-l inainte de intrarea in casa (pivnita), impachetati-l si inchideti-l in saci de plastic;

– Se interzice consumul legumelor din gradinile afectate, a laptelui produs in aceastã zona sau al oricaror alimente, care au fost expuse sau neimpachetate pe durata starii de urgenta;

Daca alarma de urgenta nucleara v-a surprins in exterior, odatã ajunsi la adapost, scoateti-va hainele si inchideti-le in saci de plastic. Curatati-va parul si corpul prin spalare, utilizand sursa de apa curenta.

Sunteti rugati sa:

– ramaneti calmi;

– adapostiti membrii familiei dumneavoastra;

– adapostiti animalele;

– inchideti ferestrele si usile, incercand ermetizarea acestora cu materiale din casa (bandã adezivã, bandã izolare, carpe etc.);

– comutaþi televizoarele sau aparatele de radio pe posturile desemnate sã transmita informatii urgente si ascultati instructiunile transmise;

– inchideti aragazul si masina de gatit sau stingeti focul din sobã, daca este cazul;

– inchideti gurile de aerisire, instalaþiile de ventilatie sau de climatizare;

– protejati, pe cat este posibil, hrana si apa din exteriorul locuintelor prin acoperirea cu o prelata, folie de plastic etc.

b. Animalelor

– asigurati locurile care pot prezenta un adapost si adapostiti toate animalele

– aflate in locuri deschise (vitele de la pasune, gainile din curte etc.);

– asigurati hrana si apa pentru aceste animale din surse care au fost protejate;

– reduceti cat mai mult posibil aerisirea adapostului de animale;

II. Evacuarea

– Exista posibilitatea ca sa primiti mesaje sa evacuati zona in care va gasiti. Toate informatiile necesare pentru evacuare vor fi transmise la radio si TV sau vor fi anuntate prin sistemul de amplificare al masinilor de Politie si ale structurilor Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta;

– Parasiti locuintele sau locurile de munca si deplasati-va la locul de imbarcare. Veti avea timp mai mult decat suficient pentru a va impacheta articolele importante, sa inchideti aparatele electrice, sa va ocupasi de animale, sa inchideti locuinta si sa parasiti zona. Daca vi se comunica sa evacuati zona, aveti grija sa impachetati urmatoarele:

– articole de toaleta si doua randuri de haine;

– medicamente prescrise si alte medicamente necesare;

– acte de identitate, bani, carnete CEC, permisul de conducere etc.

Evacuarea se poate face:

1. cu automobilul personal, urmand urmatoarele reguli:

– urmati ruta cea mai cunoscuta sau pe cea anuntata pe radio, spre unul din principalele Centre de Primire;

– de-a lungul traseului, echipajele de politie va vor da instructiuni.

2. cu autobuze special desemnate:

– acestea se vor afla la puncte de imbarcare anuntate prin megafoanele Politiei, ale Protectiei Civile sau prin comunicate Radio-TV locurile unde se poate face evacuarea sunt:

– la prieteni sau rude. Daca puteti, deplasati-va la prieteni sau membri ai familiei, care se afla in afara zonei afectate;

– la Centrele de Primire. Centrele de Primire sunt special amenajate pentru a va asigura hrana, adapostul si asistenta medicala.

Pe perioada absentei dumneavoastra, Politia va va asigura securitatea locuintei. In caz de urgenta, controlul strict al circulatiei este esential pentru o evacuare rapida si pentru asigurarea pazei locuintei parasite. Nimeni nu va fi impiedicat sa intre in zona de restrictie daca doreste sa-si intalneasca familia. In caz de urgenta, reunirea familiei este prioritara.

Oamenii batrani, cei care sunt bolnavi si cei inapti fizic pot avea nevoie de ajutor in cazul evacuarii. Daca sunteti in aceastã situatie, agatati la fereastra o bucata de panza alba (cearsaf, camasa, prosop), care sa fie vizibila din strada. Astfel, vecinii vor cunoaste situatia dumneavoastra si vor anunta responsabilii cu evacuarea zonei respective. Echipajele de Politie si Protectie Civila va vor acorda ajutorul la vederea acestui semn.

III. Administrarea de iodura de potasiu

Un mod de autoprotejare impotriva iodului radioactiv este de a lua pastila de iodura de potasiu (KI). Pastila de KI este mult mai eficienta dacã este luata inaintea expunerii la iod radioactiv. In acest caz, pastila de KI poate asigura o reducere a dozei incasate cu 98%. Daca este luata la 4 ore dupa expunerea la iod radioactiv, pastila va asigura o reducere a dozei incasate cu 50%.

Administrarea de pastile KI trebuie facuta in cazul unei urgente. Astfel de pastile vor fi disponibile si la Centrul de Primire pentru a fi distribuite. Scolile din localitatile din vecinatatea centralei nucleare vor avea cantitati suficiente de pastile pentru copii. Personalul scolilor va administra aceste pastile copiilor, atunci cand va fi necesar. Pentru personalul care se gaseste in tranzit, acesta poate primi pastilele de la Centrul de Primire.

Mijloace improvizate de protectie pentru populatie

Construirea unor mijloace simple utilizate pentru iesirea din atmosfera contaminata:

1. Filtru cu carbune

Dintr-un bidon de plastic cu volumul de 1 litru (spre exemplu cele folosite pentru sucurile din comert) prin introducerea de rondele de hartie de filtru sau sugativa, rondele de panza si tifon, precum si mangal maruntit, in straturi succesive, se poate realiza un filtru cu rezultate foarte bune pentru protectia respiratorie. Pentru utilizare, respiratia se face numai pe gura, prin intermediul acestui dispozitiv.

2. Masca tip gluga

Gluga se confectioneaza din panza groasa, cu vizorul din folie de polietilenã cusut peste golul practicat in panza, in dreptul ochilor. In dreptul nasului si al gurii se face un buzunar, caruia, la partea superioara i se aplica o bucata de sarma sau o bentisa de tabla, cu care masca se va fixa pe nas dupa aplicarea pe fata.

Filtrul se realizeaza din 2-4 bucati de postav si vata, cu grosimea de cca. 2 cm., care se coase in cruce si diagonale, peste care se toarna, functie de gazul toxic pentru care se face protectia, una dintre solutiile de mai jos. Dupã umezire, filtrul se introduce in buzunarul practicat in masca.

Solutii pentru stropit filtrul:

– impotriva bioxidului de sulf: 50 g bicarbonat de sodiu in 100 ml. apa;

– impotriva clorului: 50 g tiosulfat de sodiu in 100 ml. apa;

– impotriva acidului cianhidric: 10 g sulfat de cupru (piatra vanata) la 100 ml. apa;

– impotriva hidrogenului sulfurat: 2 g cloramina la 100 ml apa;

– impotriva amoniacului : 50 g acid tartric (sare de lamaie) la 100 ml apa.

Acidul tartric se poate inlocui cu zeama stoarsa de la 2-3 lamai.

3. Mijloace improvizate din materiale aflate la indemana pentru protectia cailor respiratorii

– dintr-un prosop infasurat pe lungime in interiorul caruia se introduce vata, se umezeste si se leaga la ceafa, peste gura si nas;

– din fese de tifon sau panza suprapuse, intre care se introduce vata sau tifon din abundenta, se umezesc, se aplica peste nas si gura si se leaga la ceafa.

pentru protectia ochilor

– ochelari de protectie sau de vedere (in cazul celor ce folosesc usual ochelarii de vedere) pe ramele carora se pune un brau de vata .

pentru protectia pielii

– din pelerine de ploaie sau de pescar, din material de fas sau plastic, din haine de piele sau panza tesuta foarte des, din folii de polietilena (folosite pentru ambalarea diverselor obiecte sau la solaria;

– hainele se vor incheia panã sub gat, se vor lega (strange) cu sfoara sau elastic la mansete si maneci;

– esarfe, caciuli, sepci, prosoape peste care se pun folii sau pungi de plastic (daca sunt disponibile).

pentru protectia picioarelor

– cizme de cauciuc, cizme sold (de pescar), cizmulite, galosi, sosoni, bocanci de schi sau de iarnã, cizme si ghete de piele sau de inlocuitori;

– peste incaltamintea care nu este din cauciuc se trag pungi de plastic sau se infãsoara in folie de polietilena.

pentru protectia mainilor si palmelor

– manusi din cauciuc, menajere, de vopsit sau de piele.

De retinut! Aceste mijloace nu ofera protectie daca se sta in atmosfera contaminata mai mult de 3 – 7 minute. De aceea, cea mai buna metoda de protectie este parasirea zonei contaminate. Mijloacele prezentate mai sus se pot folosi si in cazul contaminarii radioactive."

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Expertul Acasa.ro, Simona Gabriela Buzatu: Branding - Cum sa eviti vecinii nepotriviti

Experti It

Expertul Acasa.ro, Simona Gabriela Buzatu, multimedia designer si specialist de marketing online

Experti It

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: 8 functii ignorate ale smartphone-ului care iti imbunatatesc considerabil viata

Experti It

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Tendinte ale tehnologiei in 2014

Experti It

Top

Cauta-ti perechea