Social

#afaceri Romania #oportunitati afaceri #afaceri romani #antreprenoriat #cifra de afaceri

Romanii, afaceristi innascuti?

Romania se claseaza pe locul 42 din 130 intr-un top al potentialului antreprenorial, realizat de Institutul Global de Antreprenoriat si Dezvoltare (GEDI). La nivel european, antreprenorii romani se situeaza sub nivelul celor din Slovacia, insa au rezultate mai bune decat cei din Bulgaria si Ungaria.

 

 

Tarile cu cel mai mare potential antreprenorial sunt Statele Unite ale Americii (care se mentin pe locul 1), Canada (2) si Australia (3), urmate de Marea Britanie (4) si Suedia (5). La polul opus, cele mai slabe performante se inregistreaza in Malawi (128), Uganda (129) si Bangladesh (130), potrivit Indexului Global al Antreprenoriatului (2015).

Pentru stabilirea clasamentului, au fost analizati factori precum perceptia cetatenilor asupra oportunitatilor de afaceri, acceptarea riscurilor, inovatia, competitivitatea, sau absorbtia tehnologiei pe piata.

Potrivit raportului, cele mai slabe performante ale romanilor se inregistreaza la acceptarea riscurilor, reperarea oportunitatilor de afaceri, educatia angajatilor si absorbtia tehnologiilor noi. Pe de alta parte, afaceristii romani au fost bine punctati la capitalul de risc, capacitatea de a intra pe piata internationala si capacitatea de dezvoltare a companiilor create.

Oportunitatile si piedicile din Romania

”In Romania, sistemul birocratic ingreuneaza foarte mult deschiderea unei noi afaceri, iar antreprenorul roman s-ar putea simti descurajat. Un alt dezavantaj este dificultatea cu care se pot accesa fondurile europene, iar informatia despre acestea ajunge de cele mai multe ori trunchiata si incalcita la beneficiar. Totusi, aceste lucruri nu ar trebui sa-i impiedice pe cei care isi doresc cu adevarat sa isi deschida propria companie. Daca sunt creativi, pasionati si profesionisti in livrarea produselor si serviciilor isi pot face loc pe piata”, considera Adina Filculescu, fondatoare a brand-ului EnRose.

”Romania zilelor noastre ofera foarte multe oportunitati si pune la fel de multe piedici. Pentru cei care sunt dispusi sa riste timpul si banii proprii, initiativele antreprenoriale pot evolua catre afaceri de succes. Ca peste tot in lume, succesul se obtine greu si dupa mult timp. Cu toate acestea, la noi, fiind o piata dinamica si cu multe transformari generate si de crize economice, exista mai multe oportunitati si deci sansele de a avea succes sunt teoretic mai mari. Cu cat intelegi mai repede cum functioneaza economia reala, cu atat ai sanse mai mari sa fii un actor important in ea”, spune Cosmin Malureanu, CEO Ascendia Design si castigatorul competitiei europene eSkills for Jobs 2014 la categoria Antreprenoriat Digital, conform comunicatedepresa.ro.

Sursa foto: highgraphic.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea