Social

#program #clasament #infectare #virus #sida #hiv

Romania, ultima tara in Europa la preventia si ingrijirea persoanelor cu HIV

Romania se afla pe ultimul loc in Europa in ce priveste programele de preventie , ingrijire si acces al pacientilor cu HIV/SIDA la serviciile medicale. La nivel european, numarul bolnavilor de HIV/SIDA este in continua crestere, precizeaza un studiu european.

29 de tari europene ( cele 27 de membre UE plus Norvegia si Elvetia) au fost subiectul unui studiu referitor la modul in care se realizeaza preventia pentru aceasta boala, dar si in legatura cu actiunile intreprinse pentru ca cei care s-au infectat cu acest virus sa poata beneficia de ingrijirea potrivita.

In clasamentul obtinut in urma analizei specialistilor conduc state mici precum Malta, Luxembourg sau Elvetia, in timp ce tari precum Marea Britanie, Franta, Germania si Spania se afla intre primele 15 state. Pe ultimele locuri ale topului se afla Grecia si Romania, inaintea carora se afla Italia.

In aceste state exista probleme mai ales cu preventia. Potrivit Evenimentul Zilei, in tari precum Franta "ar trebui sa se faca un efort pentru introducerea de programe destinate reducerii raspandirii bolii in inchisori ".

Un aspect important observat de cercetatori este cel referitor la modul de inregistrare a persoanelor infectate. "Nici un guvern nu pare sa detina cifre exacte ale persoanelor infectate cu HIV si sunt, in continuare, foarte multe de facut", a precizat Johan Hjertqvist, presedinte al organizatiei Health Consumer Powerhouse, cea care a prezentat studiul.

Potrivit statisticilor inregistrate la nivel european, la sfarsitul anului 2008, se estima ca pe continent existau aproximativ 800.000 de persoane infectate cu HIV, cifra reprezentand o crestere cu 8% fata de 2007. In iunie 2008, statisticile din Romania aratau ca in tara noastra sunt inregistrate aproximativ 8000 de persoane infectate cu virusul HIV .

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea