Social

Romania, stransa cu usa de Comisia Europeana in cazul numarului unic 112

Romania, avertizata din nou de Comisia Europeana in legatura cu numarul de urgenta 112 . Se pare insa ca acesta este ultimul avertisment transmis tarii noastre, europenii amenintand ca pasul urmator in aceasta privinta va fi sesizarea Curtii Europene de Justitie.

Avertizarea europeana se adreseaza tarii noastre si Bulgariei, aratand ca sistemul european unic pentru apeluri de urgenta 112 functioneaza in continuare necorespunzator in cele doua tari si se constituie intr-o noua runda de proceduri privind incalcarea dreptului comunitar pentru normele UE in domeniul telecomunicatiilor, runda care va fi urmata insa de sesizarea Curtii Europene de Justitie.

In documentul remis de catre Comisie se precizeaza ca un numar unic pentru apeluri de urgenta 112 care functioneaza in mod corespunzator este fundamental pentru a garanta siguranta cetatenilor UE. Oficialii europeni au adaugat faptul ca normele UE in domeniul telecomunicatiilor cer ca statele membre sa se asigure ca serviciile de urgenta pot fi apelate gratuit prin numarul unic 112.

Un alt aspect important in acest serviciu este acela al localizarii apelantului, atat in cazul apelurilor de pe telefoanele mobile, cat si in cazul celor de pe telefoanele fixe. Acest aspect trebuie garantat de catre statele membre si prin operatorii de telecomunicatii care sunt obligate sa furnizeze serviciilor de urgenta informatiile privind localizarea apelantului pentru apelurile catre numarul 112.

In cazul tarii noastre, desi numarul 112 este disponibil avizul trimis catre tara noastra este motivat, deoarece informatiile cu privire la localizarea apelantului nu sunt inca puse la dispozitia serviciilor de urgenta in cazul apelurilor efectuate de pe telefoane mobile.

Guvernul roman a anuntat luna trecuta ca va finanta sistemul national pentru apeluri de urgenta 112 de la bugetul de stat, timp de cinci ani, cu o suma anuala de 38 milioane lei, si va conferi Ministerului Comunicatiilor si Autoritatii de Reglementare atributii suplimentare pentru reducerea numarului de apeluri false. Executivul a decis totodata ca amenda minima pentru apelarea abuziva a numarului unic de urgenta 112 sa fie majorata de cinci ori, de la 100 lei, limita stabilita in 2002, la 500 lei.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea