Social

#comisia europeana #ce #raport #justitie #mircea geoana #traian băsescu

Romania se teme sa nu piarda banii europeni, Comisia Europeana spune ca ne pripim

Romania, in pericol sa piarda fondurile europene , din cauza raportului Comisiei Europene(CE). Desi reprezentantii institutiei europene spun ca nu s-a luat inca o decizie cu privire la tara noastra si ca este prea devreme pentru a se anticipa concluziile raportului din iunie, in clasa politica romaneasca au izbucnit certuri si reprosuri dintr-o parte in alta, toate legate de lipsa unei evolutii pozitive in domeniul justitiei in tara noastra.

Ziua a inceput cu declaratia presedintelui PSD, Mircea Geoana, care a afirmat ca exista informatii din care rezulta ca pentru Romania exista riscul taierii fondurilor europene, dupa raportul Comisiei Europene din iunie. Acest demers ar avea drept cauza lipsa reformei in Justitie, motiv pentru care Geoana a facut apel la ministrul Justitiei, Catalin Predoiu , pentru a lua masuri in asa fel incat eventualele probleme din iunie sa nu existe.

Presedintele PSD s-a adresat si presedintelui Traian Basescu, amintindu-i calitatea sa de coordonator al institutiilor legate de justitie si indemnandu-l sa ia toate masurile necesare in contact direct cu factorii responsbili pentru a lua toate masurile necesare pentru a obtine un raport cat mai bun din partea CE.   

Conform Realitatea TV, Geoana considera ca Parlamentul s-a achitat de toate responsabilitatile  legate de mecanismul de cooperare si verificare, in acest moment intreaga responsabilitate apartinandu-i presedintelui Basescu, cel care i-a instalat in functia de ministru al Justitiei pe Monica Macovei in 2004 si pe Catalin Predoiu in 2008.

Ca raspuns la declaratiile de astazi de la Bucuresti, reprezentantii Comisiei Europene au declarat ca nu au luat inca o decizie, in privinta fondurilor pentru Romania, si ca este prea devreme sa se faca speculatii in ceea ce priveste raportul din luna iunie.

Saptamana trecuta Bundestagul german Germania a cerut Uniunii Europene sa sisteze alocarea fondurilor europene pentru tara noastra. Cu doar cateva zile inainte presedintele Basescu declara ca, in cazul in care CE va conditiona acordarea imprumutului catre tara noastra de reformele in justitie, atunci Romania nu va mai cere imprumutul respectiv.

In aceasta saptamana insa, in cursul zilei de miercuri, Comisia Europeana (CE) va declansa procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei, Poloniei, Lituaniei si Maltei, pentru depasirea plafonului de deficit bugetar de 3% din Produsul Intern Brut (PIB), dupa cum a declarat azi, un oficial UE, citat de Realitatea TV.

 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea