Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Social

Romania s-a impotmolit la tara

Raportul dintre numarul locuitorilor de la oras si al celor de la tara nu s-a mai schimbat de peste 20 de ani. Gradul de urbanizare este, in Romania, de 55 la suta, in timp ce in Belgia sau Marea Britanie depaseste 90 de procente, arata un studiu al Fondului ONU pentru Populatie (UNFPA). Nivelul de 55% a ramas aproape constant din 1985. In context european, Romania are gradul de urbanizare „inghetat”, spune profesorul Dumitru Sandu, unul din autorii raportului intitulat „Urbanizarea globului, ruralizarea Romaniei”. „Dintre cele sase tari din estul Europei, care au 68% populatie urbana, Romania are rata cea mai mica de urbanizare - 54%. Numai Albania si fostele republici iugoslave au un procent de populatie urbana mai redus decit noi”, a explicat Sandu. Acesta a precizat ca Giurgiu si Dimbovita sint judetele cu cel mai scazut grad de urbanizare - 34%, iar Hunedoara, Brasov, Constanta si Sibiu sint judetele cele mai urbanizate - 75%. Intre 1997 si 2006, in plina perioada de remodernizare a Romaniei, tara noastra a inregistrat o anomalie a cursului de migratie , dominanta fiind mutarea de la oras la sat . Anul 1997 a fost un an crucial in istoria sociala a Romaniei, prin faptul ca migratia oras-sat a devenit dominanta in fluxurile de migratie interna. Potrivit lui Dumitru Sandu, din punct de vedere social, tranzitia romaneasca postcomunista pare sa se fi incheiat abia in 2005-2006. Anul 2006 este primul cind se revine la situatia normala in care cei mai multi migranti nu pleaca de la oras la sat, ci pe alta directie, de la oras la oras. Cu toate acestea, migratia oras-sat ramine a doua ca pondere - 28 la suta din totalul celor care aleg sa se mute. Urbanizarea Romaniei trebuie sa implice oamenii saraci prin politici de sporire a natalitatii, locuinte sociale si o intrebuintare pe termen lung a terenurilor, arata strategia propusa de expertii Fondului ONU pentru Populatie. Orasul intrece satul global 2008 va fi primul an din istorie in care mai mult de jumatate din populatia globului - 3,3 miliarde de oameni - va locui la oras si se estimeaza ca aceasta cifra va ajunge pina in 2030 la cinci miliarde, arata raportul anual „Situatia populatiei lumii“, lansat de UNFPA. Potrivit studiului, o politica eficienta trebuie sa prevada in aceeasi masura atit rezolvarea problemelor actuale, cit si dezvoltarea in timp. Oferirea de loturi cu utilitati ar raspunde la ambele tipuri de probleme. Avind asigurate dreptul de preemptiune, accesul stradal, apa, canalizarea, ridicarea gunoiului si electricitatea, oamenii saraci si-ar construi singuri casele, la inceput simple, apoi mai moderne.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea