Social

#cappucinno #italia #preturi #spania #romania

Romania, preturi mai mari ca in Italia sau Spania. Cat costa un cappuccino in oras

Un cappuccino a devenit un lux pentru romani. Desi este una dintre cele mai consumate tipuri de cafele din Romania, aceasta a ajuns sa coste mai mult decat in Italia sau Spania. 

 

Cei care ies la terasa sau restaurant trebuie sa scoata din bununat 18020 de lei pentru un cappuccino, pretul crescand cu 20-50% in ultimul an, variand in functie de dimensiunea bauturii si a tipului de lapte folosit, cel vegetal fiind mai scump. 

S-a ajuns aici din cauza cresterii preturilor din ultima vreme, inclusiv la energie, gaze si chirii. Potrivit proprietarilor de cafenele si restaurante, cresterile de pret nu au fost transmise integral catre client pentru ca puterea de cumparare a oamenilor nu ar fi putut suporta aceste preturi, mai ales ca salariile nu au crescut. 

„Preturile din Romania la cafeaua de specialitate au ajuns mai mari ca in Spania“, a declarat un antreprenor care isi doreste anonimatul, pentru antena3.ro. Acesta afirma ca a baut recent in Barcelona, oras turistic si considerat scump, cafea de specialitate cu lapte cu doar 2 euro.

Potrivit Eurostat, pretul cafelei, al ceaiului si cel pentru cacao (cele trei fiind analizate impreuna) a crescut cu aproape 20% in noiembrie 2022, in comparatie cu noiembrie 2021. In acelasi timp, inflatia a crescut de la 1-2% in timpul pandemiei, la 20% la finalul anului 2022.

Toate majorarile de preturi, inclusiv la utilitati, salarii, ambalaje si aprovizionare au dus la aceste majorari de pret.

FOTO: freepik.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea