Social

Romania poate pierde un sfert din popor pana in 2050

Conform unui raport realizat de Institutul Population Reference Bureau, India ar putea depasi China in acest intervalPopulatia din Europa de Est va scadea considerabil pana in anul 2050, Romania putand pierde 27% din numarul de locuitori, ceea ce ar insemna sa ramana cu mai putin de 16 milioane de oameni, releva un raport demografic al cercetatorilor americani. Potrivit raportului realizat de cercetatorii de la Institutul Population Reference Bureau si citat de The Guardian, in editia electronica de ieri, dintre toate statele est-europene, Bulgaria va inregistra cea mai mare scadere a populatiei (38%), revenind la numarul de locuitori de dinainte de 1914. Expertii americani au estimat ca, in 2050, populatia Bulgariei va fi de numai 4, 8 milioane (fata de 7,8 milioane in prezent), cea a Republicii Moldova - de numai trei milioane (fata de 4,2 milioane acum, scadere de 28%), in timp ce populatia Rusiei va scadea cu 17%, de la 144 la 119 milioane de locuitori.

In ce priveste Romania, cercetatorii americani pronozeaza o scadere de 27% a populatiei, de la 21,7 milioane la 15,7 milioane de locuitori. Inscriindu-se in aceeasi tendinta, populatia Letona va scadea la 1,8 milioane (fata de 2,3 milioane in momentul de fata), iar cele ale Germaniei si Frantei vor scadea cu 10%. Raportul, bazat pe statisticile furnizate de fiecare tara, confirma tendintele demografice identificate deja de Natiunile Unite , precum si rapoartele americane. Autorii raportului constata ca, in urmatorii 45 de ani, populatia lumii va fi distribuita inegal, diminuandu-se in tarile bogate si crescand vertiginos in zonele sarace. In timp ce populatia tarilor industrializate va creste cu 4% in medie (1,2 miliarde de oameni), cresterea din statele in curs de dezvoltare este de asteptat sa fie de circa 55% (peste opt miliarde de oameni). Specialistii americani preconizeaza ca, pana in anul 2050, populatia celor mai sarace tari din Africa va creste cu circa un miliard. Si populatia Statelor Unite ar putea spori, cu 120 de milioane de locuitori si este de asteptat ca India sa devina tara cu cel mai mare numar de locuitori, depasind China. Se estimeaza ca populatia Marii Britanii are cel mai rapid ritm de crestere din toata Europa, urmand ca, in 20 de ani, numarul locuitorilor sa fie mai mare cu patru milioane decat acum.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea