Social

Romania, pe locul doi in Europa ca numar de fmatori

Potrivit studiului Fumatul si Sanatatea Publica in Romania, prevalenta fumatului in randul populatiei generale la noi in tara este de 46,4% din barbati si 24,1% din femei. Cercetarile mai arata ca 100 de fumatori din prezent vor deceda in urmatorii 20 de ani din cauza acestui viciu . Cifre statistice ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii avertizeaza ca fumatul produce, la nivel mondial, mai multe decese decat accidentele de circulatie, sinuciderile sau consumul de droguri.

Si totusi, numai intr-o singura zi, in tara noastra, se consuma 89 milioane de tigari. Ingrijorator, dar Romania ocupa locul doi la nivel european ca numar de fumatori. Conform studiului la nivel european realizat in scoli de catre ESPAD, in anul 2003, prevalenta fumatului la tinerii de 16 ani era de 64%, adica cu 11% mai mare decat in anul 1999. Cei mai multi dintre viciati incep sa fumeze de mici, chiar inainte de a implini 15 ani. Majoritatea nu stiu ca acest daunator obicei ucide anual peste cinci milioane de persoane din intreaga lume, dintre care peste 40% sunt barbati, iar "supravietuitorilor" le face cadou impotenta , infertilitatea, cancerul, infarctul sau emfizemul pulmonar.

Cu toate ca fumatorii isi pierd saptamanal o zi din viata, pe parcursul unui an, romanii posesori ai acestui viciu transforma in fum un miliard de dolari. Un singur roman impatimit cheltuieste anual pe acest "sport" circa 15 milioane de lei. Inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor au verificat, in perioada 24 -26 mai, 694 de agenti economici care comercializau produse din tutun si au amendat mai mult de jumatate din acestia, informeaza Mediafax. Comerciantii au fost amendati cu 5 miliarde de lei deoarece vindeau tigari in apropierea unitatilor de invatamant sau a caminelor si nu aveau afise referitoare la interzicerea vanzarii acestor produse tinerilor sub 18 ani. Rovana Plumb , presedintele ANPC, a afirmat ca actiunea de control a urmarit reducerea fenomenului fumatului juvenil.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea