Social

Romania nu-si retrage trupele din Irak

Aflat la sediul Natiunilor Unite din New York, ministrul roman de Externe, Mihai Razvan Ungureanu , a declarat presei ca nu se pune problema retragerii trupelor romane din Irak ".
Potrivit agentiei Reuters, seful diplomatiei de la Bucuresti a lasat sa se inteleaga ca statul roman nu va ceda santajului teroristilor care i-au rapit pe cei trei jurnalisti in Irak; planurile noastre nu vor fi influentate de planurile unor teroristi ", a spus el.

Romania nu a discutat niciodata...la nivel politic retragerea trupelor din Irak", a declarat Ungureanu. In opinia ministrului roman, Bucurestiul abordeaza rapirea jurnalistilor separat de implicarea Romaniei in Irak:

Nu legam aceste aspecte unul de celalalt. Sunt doua subiecte separate. Primul este sa-i vedem pe cetatenii nostri inapoi acasa, iar celalalt, implicarea Romaniei in Irak, este cu totul altceva".

Potrivit Reuters, Mihai Razvan Ungureanu a repetat asigurarile presedintelui Basescu, conform carora jurnalistii din Irak sunt in mod cert in viata", insa nu a dorit sa confirme existenta unor negocieri intre statul roman si rapitorii lui Sorin Miscoci, Marie-Jeanne Ion si Ovidiu Ohanesian .

De la declansarea crizei ostaticilor, oficialii romani au evitat sa se refere la eventualitatea retragerii celor 800 de militari din Irak si nu au dat un raspuns raspicat cererii rapitorilor, probabil pentru a nu pune in si mai mare pericol vietile celor trei.

Declaratia de la New York a ministrului roman de Externe este primul semnal clar, prin care Romania anunta ca nu este dispusa sa cedeze santajului teroristilor. Evident, declaratia a sunat excelent in Statele Unite, care recomanda aliatilor sa nu discute cu teroristii. Ramane de vazut ce efect va avea ea in Irak. (A.B.)

Parlamentul bulgar a votat retragerea din Irak pana la sfarsitul anului
Parlamentul de la Sofia, al carui mandat expira peste doua saptamani, a decis, joi, retragerea totala a contingentului bulgar din Irak pana la sfarsitul anului, in conformitate cu solicitarea in acest sens facuta de Guvernul de centru-dreapta.

Teoretic, aceasta decizie, adoptata in urma unor aprinse dezbateri, ar putea fi reexaminata de Parlamentul care va fi desemnat dupa alegerile de la 25 iunie.

Totusi, retragerea trupelor bulgare din Irak pare un fapt ferm stabilit, in conditiile in care stanga, favorita in alegeri, doreste si ea repatrierea militarilor din Irak, eventual chiar mai repede.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea