Social

Romania mediator intre Belgrad si Bruxelles?

Romania ar putea deveni un pion important in relatiile dintre Uniunea Europeana si Serbia . Acest aspect se va putea vedea insa dupa vizita presedintelui reales al Republicii Serbia , Boris Tadici , care vine astazi la Bucuresti, la invitatia omologului sau, Traian Basescu. Aceasta este prima iesire a sefului statului sarb dupa declararea independentei provinciei Kosovo, care a avut loc duminica. Vizita va fi una de lucru si va dura doar cateva ore, timp in care va avea intalniri cu presedintele Traian Basescu, cu premierul Calin Popescu Tariceanu, dar si cu presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, Bogdan Olteanu si Nicolae Vacaroiu. In programul lui Boris Tadici ar putea fi inclusa si o intrevedere cu reprezentantii minoritatii sarbe din tara noastra, insa acest lucru, ca si insa si prezenta oficialului la Bucuresti va depinde de evolutia situatiei de la Belgrad si din enclavele sarbesti din autoproclamatul stat Kosovo. Aceasta vizita oficiala poate fi considerata una de raspuns la vizita presedintelui Basescu in Serbia, care a avut loc cu doar o saptamana inaintea alegerilor prezidentiale din Serbia, de la inceputul acestei luni. In timpul respectivei deplasari Basescu ii indemnase in mod indirect pe sarbi sa-l voteze pe democratul Boris Tadici, ca o garantie a evolutiei democratice a Serbiei. In plus, faptul ca aceasta prima iesire a sefului statului sarb de dupa evenimentele de acum patru zile are ca destinatie Bucurestiul este unul important si bazat intrucatva pe decizia tarii noastre de a nu recunoaste independenta noului stat. Luni, presedintele Basescu a chemat la consultari partidele politice pe tema Kosovo, intalnirea fiind urmata de adoptarea de catre Parlament a une Declaratii de nerecunoastere a fostei provincii sarbe. Printre motivele invocate de oamenii politici de la noi se regasesc incorectitudinea acordarii de drepturi colective minoritatilor, nerespectarea integritatii teritoriale a Serbiei, nerespectarea principiului inviolabilitatii frontierelor si a suveranitatii statale, precum si faptul ca nu a existat o rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU.

Romania, mediator intre UE si Serbia?

Despre aceasta vizita analistii politici spun ca este importanta inca dintr-o privinta – aceea a pozitiei tarii noastre fata de problema Kosovo. La Bucuresti se vorbeste despre faptul ca tara noastra ar putea capata un rol important, de un fel de mediator intre Bruxelles si Belgrad. Se spune ca una dintre urmarile vizitei in capitala tarii noastre ar putea fi transformarea Bucurestiului intr-un canal de comunicare atat pentru statul sarb cat si pentru Uniune. Este stiut faptul ca UE doreste sa mentina perspectiva unui viitor european pentru statul balcanic. Relatiile dintre cele doua parti sunt insa tensionate, mai ales dupa ultimele evenimente in urma carora Serbia a inghetat relatiile diplomatice cu o parte a statelor europene care au recunoscut independenta kosovara. In aceste conditii tara noastra ar putea deveni o voce poate fi mult mai credibila in plan intern in Serbia si una de incredere catre Bruxelles, dinspre Belgrad. In plus presedintele Tadici ar putea pleca de aici cu un mesaj care sa transmita sarbilor faptul ca daca reactioneaza calm la problema Kosovo ar putea avea avantaje mai tarziu, cum ar fi de exemplu negocieri pentru relaxarea sistemului de acordare a vizelor sau anumite privilegii economice pentru tara lor. Analistii politici au insa pareri imaprtite – unii cred ca tara noastra ar putea deveni astfel un factor de echilibru in zona, un fel de negociator de pace intre UE si Serbia, altii insa considera ca UE nu ar avea neaparata nevoie de Romania ca si canal de comunicare cu Serbia. Cei din urma considera ca prin aceasta vizita la Bucuresti sarbii incearca sa obtina informatii si sfaturi referitoare la atmosfera din interiorul Uniunii Europene, de la guvernul unui stat membru, in conditiile in care au existat si vor exista idei de apropiere a Serbiei de spatiul european. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea