Social

#bolnavi hepatita #decese hepatita #decese romania #vaccin hepatita b #decese #hepatita

Romania, locul 4 in Europa la numarul de decese cauzate de hepatita. Vaccinurile lipsesc cu desavarsire

Situatie ingrijoratoare in Romania! Peste 800.000 de romani sunt infectati cu virusul hepatitic B. Mai mult, peste 10 la suta dintre bolnavii cu hepatita C din Europa traiesc in Romania. Potrivit statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, tara noastra ocupa locul 4 ca rata a mortalitatii cauzate de hepatita.

Mai grav este faptul ca de cateva luni, vaccinurile impotriva hepatitei B lipsesc cu desavarsire si se pare ca situatia nu se va schimba pana in 2018.

Presedintele Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO), Marinela Debu, avertizeaza ca peste 150.000 de copii vor ramane neimunizati impotriva hepatitei B. Asta in conditiile in care producatorul belgian al vaccinului impotriva hepatitei B a anuntat, inca din 2016, autoritatile romane ca, din cauza unor motive de fabricatie, pana in ianuarie 2018 produsul nu va mai fi adus in Romania, scrie libertatea.ro.

"In anii acestia, de mai bine de 20 de ani, adica din 1995, cand s-a introdus vaccinarea obligatorie a nou-nascutilor, numarul cazurilor de boala a scazut foarte mult. Ganditi-va ce inseamna un an pierdut, peste 150.000 de copii nou-nascuti nevaccinati. Am fost exemplu in Europa, ca, odata cu introducerea imunizarii, a scazut incidenta bolii", a declarat Marinela Debu, potrivit profit.ro.

"Au mai fost perioade cand nu s-a mai gasit vaccin, dar perioade scurte. Lipsa vaccinului impotriva hepatitei B este o veste foarte proasta, o problema foarte grava, mai ales pentru copiii nascuti din mame infectate cu virusul hepatitic B.", a adaugat aceasta.

Romania poate cere ajutor, sustine Achim Kautz, consilier pe politici de sanatate al Asociatiei Europene a Pacientilor cu Boli de Ficat (ELPA) si unul dintre initiatorii strategiei vizand hepatita, implementata de curand in Germania. Acesta a declarat ca Romania nu este singura si ca poate oricand sa ceara ajutor altor tari, cum ar fi, Germania.

Sursa foto: emaze.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea