Social

Romania, lider regional la idei marete

Romania nu este inca membra a UE, dar autoritatile de la Bucuresti deja isi fac planuri cum sa democratizeze statele din estul si sud-estul Europei si chiar sa dea sfaturi aspirantilor la un loc in UE.
Ieri, de exemplu, cu prilejul conferintei Noile si viitoarele state membre. Ce rol isi asuma intr-o Uniune Europeana cu 27 de tari?, organizata de Institutul European din Romania , ministrul de Externe, Mihai- Razvan Ungureanu , a spus ca tara noastra trebuie sa contamineze democratic spatiul tangent, facind referire la statele din jur. In expozeul sau a inclus Ucraina, tara care in optica sa este democratica, si Moldova, despre care afirma ca intelege valorile europene. Acelasi lucru l-a spus si despre statele din fosta Iugoslavie. Cu unul dintre aceste state, este vorba de Croatia, Uniunea Europeana va incepe in curind negocierile pentru aderare. Totodata, Ungureanu a mai afirmat ca Romania are interesul sa transfere Uniunea Europeana spre est, sud si nord. La auzul acestei teorii, ambasadorul Germaniei, Wilfried Gruber, a avut o obiectie legata nu atit de oportunitatea demersului, cit de momentul ales de oficialul roman pentru a dezvalui aceste planuri. In opinia sa, Romania trebuie sa fie precauta in mentionarea unor noi candidati pentru aderarea rapida la UE. Mai exact, diplomatul german le-a atras atentia guvernantilor romani ca trebuie sa isi rezolve mai intii problemele interne, mai ales pe acelea care ar putea sa duca la aminarea aderarii - coruptia, justitia si afacerile interne, mediul -, decit sa formuleze intentii legate de politica externa din postura de membru al Uniunii Europene. Sfatul ambasadorului s-ar putea rezuma in felul urmator: toate la timpul lor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea