Social

#emisii co2 #poluare #romania

Romania isi poate vinde aerul curat pe 2 mld euro

Pentru ca si-a redus emisiile si are un surplus de 200 milioane tone CO2 ce-i revin prin Protocolul de la Kyoto , Romania ar putea castiga mai mult de 2 miliarde de euro din vanzarea drepturilor de emisie pana in 2015.

Un proiectul de Ordonanta de Guvern pentru promovarea tranzactiilor verzi, publicat de Ministerul Mediului, dispune vanzarea surplusului.

Conform Protocolului de la Kyoto, Romania poate emite aproximativ 1,279 miliarde tone CO2 echivalent intre 2008 si 2012. Nivelul emisiilor este cu circa 37% mai scazut decat valoarea tinta medie prevazuta de Protocol in perioada 2008-2012.

"Scaderea s-a datorat in principal reducerii productiei industriale si restructurarii economiei in perioada de tranzitie spre o economie de piata, si nu datorita implementarii unor masuri de reducere efectiva a emisiilor de GHG. In concordanta cu proiectiile emisiilor de GHG pentru perioada 2008-2012, se estimeaza ca Romania isi va indeplini angajamentul de reducere cu 8% a emisiilor, fara masuri suplimentare de reducere", se arata in documentul citat de Cotidianul.

Daca reducerea emisiilor depaseste tinta stabilita de Protocol, surplusul poate fi tranzactionat sub forma AAU-urilor, unitati echivalente cu o tona de CO2 emis.

Proiectul de lege ar permite Guvernul Romaniei sa dispuna tranzactionarea pe piata internationala a 200 milioane AAU-uri din surplusul de cantitate atribuita, in numele si pe seama Romaniei.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea