Social

#diabet #hepatita #cancer #bolnav #cronic #boala #medic #roman

Romania, in topul tarilor cu cei mai multi bolnavi cronici

Romanii se afla printre fruntasii Europei la numarul de bolnavi cronici .  Dintre cele 3,5 milioane de persoane bolnave, 400.000 au cancer, intre 1,5 si 2 milioane au hepatita B sau C si un milion sunt inregistrati cu diabet. Principalele cauze ale acestei situatii sunt stresul, alimentatia defectuoasa si lipsa accesului la informatii.

Cancerul de san, cel colorectal si cel de col uterin sunt responsabile pentru o treime din decesele cauzate de cancer in randul femeilor, in timp ce pentru barbati, cancerul colorectal reprezinta 11% din cazurile mortale de cancer, noteaza Evenimentul Zilei.

"Un top al bolilor cronice la romani plaseaza cancerul mamar pe primul loc din punct de vedere al incidentei, insa la cancerul de col uterin suntem fruntasii Europei in ceea ce priveste mortalitatea si pe a doua pozitie ca incidenta in Romania", a declarat pentru evz.ro, Cezar Irimia, presedinte al Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC).

In topul bolilor care ii afecteaza pe romani, cancerul este urmat de hepatita. Dintre cele sase forme de hepatita, tipurile B si C ocupa un loc fruntas in randul bolilor cronice din tara noastra. Datele arata ca, la ora actuala, intre 1,5 si 2 milioane de romani sufera de una dintre cele doua forme ale bolii cronice. Potrivit medicilor, aceste boli se transmit mai ales datorita faptului ca romanii nu se protejeaza si nu acorda suficienta atentie igienei.

Cancerului si hepatitei li se adauga in top si diabetul, care afecteaza un milion de romani. Acesta este cauzat in special de alimentatia necorespunzatoare, obezitate, stres si sedentarism . Boala are mai multe faze si poate fi prevenita prin alimentatie sanatoasa si cu miscare, dar si prin tratament, in stadiu incipient.

Stresul, alimentatia defectuoasa si lipsa accesului la informatii - principalele cauze ale imbolnavirilor

Principalele cauze ale numarului mare de bolnavi cronici din tara noastra sunt, dupa cum spun medicii, stresul, alimentatia defectuoasa si lipsa accesului la informatii. In plus, romanii sunt reticenti atunci cand vine vorba despre mersul la medic, de aceea la nivel national exista o problema la capitolul preventie.

Insa nu numai cetatenii sunt de vina pentru situatia precara a sanatatii la nivel national. Potrivit Evenimentul Zilei, exista mai multe alte aspecte care contribuie la realizarea acestui tablou negativ.

Mai intai, neglijentei populatiei i se adauga si neprofesionalismul unor medici care recomanda pacientilor analize superficiale, mare parte dintre acestea nefiind suficiente pentru depistarea unor afectiuni cronice precum cele doua forme grave de hepatita, B si C, sau cancerul.

Apoi, multe femei ajung in faza avansata a unei boli precum cancerul din cauza lipsei unui sistem national de depistare si prevenire a cazurilor de cancer, dintr-o proasta informare a populatiei cu privire la infectiile cu Papillomavirus, dar si lipsa unui sistem national de supraveghere a bolnavilor cu cancer.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea