Social

#Romania WannaCry #SRI WannaCry #WannaCry #atac cibernetic mondial

Romania, in topul tarilor afectate de atacul cibernetic mondial. Masura SRI

Atacul cibernetic masiv declansat vineri la nivel mondial a facut “200.000 de victime, in special companii, in cel puţin 150 de ţari”, a declarat duminica directorul Europol, Rob Wainwright. Potrivit Europol, atacul s-a propagat foarte rapid, iar numarul victimelor ar putea sa creasca luni, dupa ce oamenii se vor intoarce la munca si isi vor porni computerele.

“Desfasuram operaţiuni impotriva a circa 200 de atacuri cibernetice pe an, insa pana acum nu am mai vazut un astfel de atac”, a subliniat seful Europol, oficiul european de poliţie.

Acest atac, care a inceput vineri, a afectat spitale britanice, constructorul francez de automobile Renault, inclusiv uzinele Dacia de la Mioveni, sistemul bancar rus, grupul american FedEx sau universitati din Grecia si Italia.

Romania, in topul tarilor afectate

Romania ocupa locul noua intre tarile care au fost cel mai puternic afectate de atacul cibernetic denumit „WannaCry”, potrivit unei analize Kaspersky, citata de Gandul.info.

Peste 300 de adrese IP publice din Romania au realizat conexiuni catre un domeniu web asociat campaniei ransomware WannaCry, arata datele trimise HotNews de catre CERT.ro in legatura cu uriasul atac cibernetic care s-a produs vineri. “Pana in prezent detinem date despre patru retele sau sisteme gestionate de sectorul public. Din datele pe care le avem nu putem spune daca este vorba de sisteme ale institutiilor respective sau daca sunt IP-uri ce au fost date spre folosinta catre terti”, au mai spus in raspunsurile trimise catre HotNews.ro reprezentantii Centrului National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica.

Serverele vamii şi cele ale ANAF au fost compromise in urma atacului cibernetic WannaCrypto, prin urmare activitatea sistemelor celor doua institutii importante a fost suspendata inca de vineri, anunta Realitatea TV.

Romanii care vor sa-şi plateasca taxele sau vor sa efectueze orice fel de tranzactie nu vor putea face acest lucru, deoarece toate sistemele de operare ale ANAF au fost blocate. 

La vami nu se pot efectua controale de specialitate, prin urmare tir-urile de marfa pot sa stea zile intregi in vama, in cazul in care aceasta problema nu va fi remediata. 

Una dintre tinte a fost si Ministerul roman al Afacerilor Externe. SRI a anuntat, vineri, ca Centrul National Cyberint, structura aflata in coordonarea SRI, a reusit sa contracareze o tentativa de atac cibernetic derulata, cel mai probabil, de entitatea asociata grupului de criminalitate cibernetica APT28 / Fancy Bear, fiind vizata o institutie guvernamentala.

Institutul National de Statistica, victima a atacului?

Din cauza uriasului atac cibernetic cu ransomware-ul WannaCry care s-a produs vineri si care a afectat numeroase organizatii din intreaga lume, Institutul National de Statistica va intarzia luni publicarea unor date economice asteptate de analistii economici. Astfel, desi luni la ora 9 urmau sa fie facute publice cifra de afaceri in serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor, cifra de afaceri in comertul cu ridicata si efectivele de animale existente la 1 decembrie 2016, INS va intarzia publicarea lor. “Deocamdata nu stim daca am fost si noi victime ale atacului, dar ni s-a interzis sa deschidem calculatoarele, transmisia comunicatelor facandu-se de pe un stick din singurul punct de unde se putea face operatiunea”, au spus luni pentru HotNews.ro surse din interiorul institutiei. Marti, Statistica ar urma sa publice estimarile semnal privind cresterea economica pe primul trimestru din acest an.

“Foarte multe atacuri nu sunt vizibile”

Ministrul Comunicatiilor, Augustin Jianu, a lansat duminica un avertisment. “Nu avem date privind impactul atacurilor cibernetice asupra Romaniei. Nu exista nici o obligaţie pentru operatori sa raporteze si avem doar cifre parţiale. Acelasi lucru se intampla si cu instituţiile statului. Sunt situaţii in care nici nu stiu de astfel de atacuri. in cazul anumitor atacuri iţi dai seama fiindca sunt criptate fisierele si ţi se cere o suma de bani ca sa le decripteze. Dar foarte multe atacuri nu sunt vizibile si lumea nu stie de ele. Pot sa stea sute de zile in sisteme si deţinatorul sistemului sa nu aiba nici cea mai vaga idee ca e un atac in derulare. (...) Trebuie actualizat sistemul de operare acum, urgent! Trebuie actualizeze aplicaţiile software pe care acest sistem de operare le utilizeaza, folosit un sistem antivirus si trebuie facut backup la date, fie ca vorbim despre companii, fie ca vorbim despre persoane. Daca sunt informaţii importante sau sensibile, sa le puna pe un dispozitiv de stocare extern, tip memory stick, hard disk, CD etc. Aceste lucruri trebuiesc facute acum!”, a declarat Augustin Jianu.

Masura SRI dupa atacul cibernetic

Serviciul Roman de Informatii (SRI) organizeaza in premiera, de luni pana miercuri, un exercitiu de securitate cibernetica, pentru a vedea cum raspund institutiile de stat si private la un atac cibernetic. Datele obtinute vor fi folosite pentru dezvoltarea unui mecanism eficient de avertizare, alerta si reactie la astfel de incidente. Potrivit SRI, prima editie CyDEx17, exercitiu national live de securitate cibernetica, se va desfasura in poligonul cibernetic al Centrului National Cyberint, creat si personalizat special pentru acest exercitiu, si vizeaza evaluarea modului in care peste 60 de institutii publice si private participante gestioneaza incidentele cibernetice si raspund la un eventual atac cibernetic.

“Exercitiul va contribui la constientizarea nivelului de pregatire al entitatilor implicate, in situatia unui eveniment ce va afecta spatiul cibernetic la nivel national, precum si la consolidarea parteneriatului public-privat in domeniu”, spun reprezentantii SRI.

Reactia Microsoft

Reprezentantii Microsoft au lansat duminica noaptea critici dure la adresa guvernelor nationale, care dezvolta si stocheaza anumite vulnerabilitati de software, precizand ca atacul cibernetic mondial din cel putin 150 de tari ar trebui sa reprezinte un apel de trezire pentru a pune capat unor asemenea practici, transmite DPA.

”Acest atac explica din nou de ce stocarea unor vulnerabilitati de catre guvernele nationale reprezinta o problema atat de mare”, a scris presedintele companiei Microsoft, Brad Smith.

De asemenea, acesta a avertizat ca ultimele atacuri cibernetice reprezinta un tipar pentru intregul an 2017.


CITESTE SI: 

Atac cibernetic la Dacia-Renault. Productia a fost oprita, iar angajatii, trimisi acasa

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea