Social

Romania, fruntasa in Europa la abandon scolar

Din ce in ce mai putin copii romani la scoala. Aceasta este concluzia organizatiei “ Salvati Copiii ”, al carei studiu arata ca rata abandonului scolar in tara noastra s-a triplat in ultimii 7 ani, peste 70.000 de copii fiind nevoiti sa munceasca in loc sa invete.

Raportul organizatiei arata ca tinerii si copiii sunt nevoiti sau pusi sa munceasca inca de la varste fragede, toate acestea transformandu-i intr-o categorie sociala extrem de vulnerabila. “ Salvati Copiii ” remarca ca aceasta categorie sociala este obligata, pentru a supravietui, sa cerseasca, sa distribuie droguri, sa spele parbrize sau sa intretina relatii sexuale.

O treime dintre copiii obligati sa munceasca sunt analfabeti, 40 la suta au un nivel redus al abilitatilor de scris si citit, iar unul din cinci astfel de copii nu a fost niciodata la scoala. Opt din zece copii care nu merg la scoala sunt rromi.

Conform ultimelor situatii din Europa tara noastra si Bulgaria se afla in topul primelor tari europene in ceea ce priveste rata abandonului scolar, inaintea noastra aflandu-se doar Malta si Portugalia.  

In anul 2006, circa sase milioane de tineri europeni au parasit prematur sistemul educational, desi Comisia Europeana isi propusese sa reduca aceasta cifra la numai doua milioane. Institutia europeana si-a propus, potrivit strategiei de la Lisabona, ca, in anul 2010, 90% dintre elevi sa nu mai abandoneze scoala timpuriu (la 18-24 de ani) si 85% dintre tineri sa absolve liceul.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea