Social

Romania ca America

Dupa ce au „ratat“ criza din Statele Unite, agentiile de rating sufla zelos in iaurt spre nenorocirea bancilor din Romania.
 
Cu putin, foarte putin timp inainte de declansarea, in vara anului trecut, a crizei creditului din Statele Unite ale Americii, marile agentii internationale de evaluare acordau bancilor din SUA cele mai bune calificative de risc. Daca toata lumea financiara ar fi luat in calcul doar consideratiile agentiilor, am fi asistat la o criza chiar mai intensa decit in prezent. Recent, una dintre aceste companii, in speta Fitch, a retrogradat bancile din Romania in divizia judeteana a institutiilor financiare ale lumii.

Ne-au pus pe acelasi palier cu Azerbaidjan si Kazahstan in ceea ce priveste riscurile sistemice la care se expun institutiile de credit din Romania.
Publicitate
 
Motivatia acestei decizii se bazeaza pe doua criterii esentiale: variatiile cursului de schimb si cresterea accelerata a creditarii in valuta.

Numai ca aceleasi suisuri si coborisuri ale monedei nationale in raport cu euro le-am vazut, in momente diferite, si in tari precum Polonia si Cehia, fara ca vreuna dintre agentiile mai sus citate sa ia vreo masura. Ba mai mult, in 2007, invocata volatilitate a fost mult mai evidenta (euro a crescut in citeva luni de la 3,1 lei la 3,7 lei), iar Fitch si compania au tacut milc.

De la inceputul acestui an, cu exceptia citorva momente trecatoare, leul a avut totusi o evolutie suficient de asezata si cu toate acestea iata ca sintem, destul de interpretabil, taxati sever. In plus, Romania da semne ca isi va reveni mult mai repede decit alte tari din zona dupa criza din SUA. Cresterea economica solida si perspectiva unui an agrar foarte bun sint argumente suficiente. Punctul doi: viteza de crestere a creditului in valuta.

In acest caz cred ca este suficient sa amintim ca in ultimii citiva ani imprumuturile in moneda straina au fost constant dominante in portofoliul de credite. Si totusi de ce tocmai acum se trezesc agentiile? Explicatia vine, cred, de peste ocean. Fitch priveste acum toate sistemele bancare printr-o aceeasi lentila sau mai degraba lupa. De unde nu au fost capabili sa interpreteze semnele evidente ale apocalipsei economice americane incearca sa gaseasca acum indicii ale crizei si acolo unde nu sint.

Frustrate, se pare, de eroarea majora de anul trecut, agentiile privesc acum toate tarile, toate mediile financiare ca un acelasi sistem expus la aceleasi riscuri. Si cum Romania a fost, de multe ori pina acum, unealta folosita de agentii pentru a demonstra ca totusi mai exista si sint la fel de rele, am patit-o iar noi.
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea