Social

Romania are intirzieri la sapte capitole

In urma monitorizarii angajamentelor de aderare, Comisia Europeana (CE) a constatat intirzieri ingrijoratoare ale Romaniei la sapte capitole, dintre care trei ar putea declansa aminarea integrarii.
Romania a intirziat cu lupta impotriva coruptiei si controlul frontierelor, aplicarea corecta a regimului subventiilor de stat (mai ales in siderurgie ), transpunerea in practica a legislatiei privind mediul inconjurator, impozitarea, achizitiile publice, proprietatea intelectuala si agricultura (unde se constata intirzieri atit in ceea ce priveste sistemul de plati computerizat pentru subventiile europene, cit si in aplicarea legislatiei fito-sanitare). In functie de discutiile cu reprezentantii celor 25 de state membre, CE ar putea trimite Romaniei scrisori de avertizare in aceste domenii, inaintea raportului de evaluare din octombrie. Per ansamblu insa, concluziile Comisiei sint pozitive.
Germania asteapta raportul Comisiei

Cu toate acestea, europarlamentarul crestin-democrat Markus Ferber a reiterat convingerea sa ca Romania si Bulgaria nu sint pregatite pentru aderare si a adaugat ca, daca pina in 2007 nu va exista o Constitutie Europeana ratificata, extinderea Uniunii nu va avea nici un sens. Un guvern crestin-democrat german nu va cere Parlamentului ratificarea Tratatelor de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE, decit daca raportul din noiembrie al Comisiei atesta ca cele doua tari au facut progrese reale, a declarat pentru Le Figaro purtatorul de cuvint pentru probleme europene al grupului parlamentar CDU/CSU, Peter Hinze.
Ratificare dupa raportul din 2006

Odata ce am semnat Tratatul de aderare, singura eventualitate, la limita, absolut cu caracter teoretic, este ca un stat membru sa blocheze ratificarea, sa voteze contra. Dar sansele practice sint zero, a comentat fostul negociator-sef cu UE, Leonard Orban . Statele care mai au rezerve pot amina ratificarea pina dupa raportul Comisiei Europene din octombrie sau dupa urmatorul, programat cindva, la finalul primului semestru al lui 2006. Chiar daca raportul va consemna ca mai exista unele intirzieri, sa nu uitam ca mai este un an si ceva din octombrie anul acesta pina la data aderarii efective, timp in care se pot rezolva multe lucruri, iar in general raportul CE va fi cu siguranta pozitiv. Totul depinde de cit de pozitiv va fi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea