INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Social

Romania are de trei ori mai putini saraci decit acum sase ani

Procentul celor care traiesc cu mai putin de trei dolari pe zi a scazut de la 36 la 13%. Saracia absoluta in Romania a scazut de trei ori din 2000 pina in 2006, iar numarul estimat al persoanelor sarace a scazut sub trei milioane de locuitori, se arata intr-un raport al Bancii Mondiale (BM). „Monitorizarea Saraciei in Romania“ arata ca proportia romanilor care traiesc cu mai putin de trei dolari pe zi a scazut de la aproape 36%, cit era in 2000, la aproximativ 13%, in 2006. Pe de alta parte, saracia relativa a crescut usor, de la 17 la 19%. Saracia relativa se calculeaza in functie de venitul mediu pe economie, astfel ca pragul variaza de la o tara la alta si de la un an la altul. In Europa, minimumul se inregistreaza in Suedia - 9%, si maximumul in Polonia - 21%. In Romania, nivelul saraciei absolute a scazut sub cel al saraciei relative abia in 2004. Pina atunci, ne-am aflat in situatia in care indivizi care nu aveau suficiente mijloace de subzistenta nu puteau fi considerati saraci , pentru ca existau altii mult mai saraci decit ei. Studiul Bancii Mondiale mai releva ca peste 70% dintre romanii saraci traiesc in mediul rural, unde riscul de saracie este de trei ori mai mare decit la oras. Desi Romania a cunoscut o crestere economica in ultimii ani, scaderea nivelului de saracie s-a inregistrat cu precadere in mediul urban, unde numarul saracilor a scazut cu 40%, in comparatie cu mediul rural, unde micsorarea a fost doar de 18%. Din punct de vedere zonal, municipiul Bucuresti are cel mai scazut risc de saracie, iar regiunile Vest si Sud au cunoscut ritmuri mai rapide de reducere a saraciei. In schimb , romanii din Nord-Est, Sud-Vest si Sud-Est prezinta cel mai ridicat grad de saracie, se mai arata in studiu. In ceea ce priveste virsta, copiii (0-14 ani) si tinerii (15-24 ani) sint expusi celui mai ridicat grad de saracie. Peste o treime dintre copiii saraci locuiesc in gospodarii de agricultori , fiind expusi la un risc de saracie de sapte ori mai mare fata de copilul unui salariat. Avantajati de cresterea economica au fost mai ales angajatii si angajatorii, al caror risc de saracie a fost redus semnificativ, ca si in cazul absolventilor de studii superioare, dar si pensionarii, mai releva studiul BM. Astfel, in perioada 2003-2006, saracia pensionarilor s-a redus la jumatate, iar procentul de pensionari din numarul total de saraci a scazut. In schimb, romii continua sa fie un segment sarac semnificativ in rindul minoritatilor, cu aproape 60% dintre ei aflati in saracie absoluta, in timp ce ungurii, spre exemplu, prezinta un risc de saracie de 12%. Tot din grupurile vulnerabile fac parte si femeile necasatorite si cele de peste 65 de ani sau familiile cu trei sau mai multi copii. Banca Mondiala a realizat si o prognoza a dinamicii saraciei pe 2007-2010, bazata pe doua scenarii posibile. La o crestere economica intre 2 si 5%, in 2010, saracia absoluta ar putea sa ajunga intre 7 si 9%.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea