Social

#gropi de gunoi #minister #comisia europeana #gunoi #garda de mediu

Romania ar putea fi sanctionata de CE din cauza gropilor de gunoi

Romania, in pericol de a fi sanctionata pentru gropile de gunoi comunale. Comisia Europeana(CE) a impus statului roman ca 7.000 de gropi de gunoi comunale neconforme standardelor de mediu sa fie inchise pana la 16 iulie . In cazul in care primariile localitatilor vizate nu vor rezolva problema gunoiului la timp, Garda de Mediu le va sanctiona pentru a incerca sa evite procesul la Curtea Europeana de Justitie.

Tara noastra a reusit sa reabiliteze pana acum nici un sfert (1304 din 7068) din gropile de gunoi aflate “pe lista” europenilor. Situatia este cu atat mai ingrijoratoare cu cat in randul primarilor localitatilor ale caror gropi se afla in situatia de a fi inchise s-a instalat apatia, dupa cum a observat comisarul-sef al Garzii Nationale de Mediu, Silvian Ionescu. Acesta a subliniat, intr-o discutie avuta cu jurnalistii de la Adevarul, faptul ca aceasta problema trebuie rezolvata, pentru ca tara noastra nu va mai primi vreo pasuire .

Oficialul de la Garda de Mediu a precizat faptul ca din luna iulie va incepe nu doar plata de catre statul roman a unor amenzi foarte mari catre Comisia Europeana pe motivul gropilor de gunoaie, dar va fi si luna in care se va incepe sanctionarea primariilor de catre Garda de Mediu.

Silvian Ionescu a adaugat faptul ca CE ne va supraveghea situatia gropilor de gunoi prin satelit, asa ca nu exista posibilitatea de a pacali pe cineva. La nivel local insa, autoritatile romane vor merge in controale in toata tara si vor fi aplicate amenzi in functie de gravitatea situatiei de la fata locului, ajungandu-se pana la 100.000 de lei.

Ionescu a declarat pentru Adevarul ca, pe baza evaluarii, CE ar trebui sa dea o scrisoare de notificare Romaniei abia in octombrie 2009, iar Guvernul va trebui sa dea un raspuns si sa prezinte eventualele schimbari favorabile cu privire la ecologizarea depozitelor de deseuri in maxim 90 de zile.

Tara noastra va afla insa daca va trebui sa apara in fata Curtii Europene de Justitie abia in aprilie 2010. Neindeplinirea obligatiilor fata de UE va atrage declansarea procedurii de infringement (incalcarea Tratatului de aderare), in urma careia Romania ar trebui sa plateasca amenzi de sute de mii de euro pe zi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea