Social

Romania a boicotat Ucraina?

Presa de la Kiev sustine ca Bucurestiul a absentat de la summitul energetic din cauza divergentelor in cazul Bistroe .

Numeroasele probleme din relatiile romano-ucra­inene ar fi motivul pentru care presedintele Traian Basescu nu a participat la summitul energetic desfasurat in Ucraina.

O sursa din Ministerul ucrainean de Externe a dezvaluit portalului From-Ua ca presedintele Traian Basescu si cel moldovean, Vladimir Voronin, au lipsit „motivat" de la reuniunea care a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute in capitala Ucrainei.

„In principiu, refuzul lui Voronin si Basescu poate fi calificat drept un boicot care poate avea consecinte politice si economice importante si poate slabi pozitia Ucrainei in regiune", a declarat responsabilul din MAE de la Kiev. Acesta a mentionat ca „refuzul implicit al Chisinaului si Bucurestiului de a participa la Comunitatea statelor de tranzit energetic este generat de multiplele probleme din relatiile romano-ucrainene si moldo-ucrainene in plan energetic".

Tranzit pentru zona caspica

La aceasta reuniune au participat presedintii Ucrainei, Azerbaidjanului, Georgiei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei si Poloniei, precum si comisarul european pentru energie, dar si emisarul special american pentru problematica energetica din zona caspica.

Acestia au semnat o declaratie privind lansarea procesului de reflectie asupra crearii spatiului de tranzit al energiei in zona caspico-pontico-baltica. Romania a fost reprezentata la Kiev de Iulian Buga, secretar de stat in MAE.

El a reiterat atasamentul autoritatilor de la Bucuresti si eforturile acestora pentru intensificarea cooperarii regionale, subliniind rolul Marii Negre in asigurarea securitatii energetice atat in regiune, cat si pentru UE in ansamblul sau.

Dispute inca nerezolvate


Publicatia ucraineana nu detaliaza care ar fi neintelegerile in sfera energetica dintre Ucraina si Romania, cele doua tari avand o serie de divergente in alte domenii - delimitarea platoului continental din jurul Insulei Serpilor, canalul Bistroe, despagubirile pentru investitiile Romaniei la combinatul Krivoi Rog.

Portalul scrie in schimb ca, in ajunul summitului, Kievul si Chisinaul nu s-au putut intelege in ceea ce priveste soarta centralei hidroelectrice Dnestrovsk.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea