Social

Romancele sint mai discriminate decit vecinele din Bulgaria

Tara noastra ocupa pozitia 41 intr-un clasament alcatuit de Forumul Economic Mondial privind egalitatea sexelor. Studiul a analizat situatia femeilor din 58 de tari, din punct de vedere al remunerarii, accesului pe piata muncii, reprezentarii in viata politica , dar si a accesului la educatie si la sanatate si a scos la iveala faptul ca Romania se afla in urma tarilor foste comuniste cu 15-20 de pozitii. Tarile din centrul si estul Europei sint destul de bine clasate, cu exceptia Romaniei: Polonia (19), Ungaria (24), Slovacia (21), Cehia (25), Bulgaria (29). Potrivit studiului, scorul destul de bun al acestor tari se explica prin faptul ca, in timpul comunismului, femeile erau incurajate sa munceasca cot la cot cu barbatii.
Pe primele locuri s-au clasat tarile din nordul Europei - Suedia, Norvegia, Islanda, Danemarca si Finlanda, in timp ce la coada clasamentului se afla tari precum India, Pakistan, Turcia sau Egipt. Zece dintre tarile Uniunii Europene figureaza printre cele 15, in care inegalitatea dintre sexe se manifesta cel mai putin, se spune in acest prim raport al Forumului Economic Mondial. Franta s-a clasat pe pozitia a 13-a, dupa Canada (7), Marea Britanie (8) si Germania (9).

In Europa, tarile cel mai slab clasate sint Italia (45) si Grecia (50). Statele Unite se afla pe pozitia a 17-a, Elvetia pe 34, Japonia pe 38, Brazilia pe 51, arata raportul, potrivit caruia nici o tara nu a reusit inca sa elimine total inegalitatile dintre sexe. Studiul a fost publicat, ieri, pe site-ul weforum.org.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea