Social

Roman infometat pana la deces intr-o inchisoare poloneza!

Un botosanean si-a pierdut viata in Polonia, in circumstante ce amintesc, mai degraba, de lagarele naziste, nicidecum de UE.

Claudiu Crulic, de 33 de ani, a murit intr-un spital din Cracovia unde a ajuns din arest, in stare de extrema epuizare cauzata de infometare . Ajunsese piele si os! Tanarul originar din Dorohoi statuse in arest patru luni, unde nimeni nu l-a bagat in seama. Autoritatile romane au fost anuntate abia dupa trei luni de la arestare de soarta lui Claudiu Crulic.

O asemenea tragedie nu s-a mai intamplat in Europa de multi ani, nici macar in Belarus, relateaza ziarul polonez "Tygodnik Powszechny", citat de Rompres.

Tanarul le-a ramas intiparit in memorie medicilor din spitalul MAI, chiar daca a stat acolo doar 24 de ore. Un barbat de 1,75 m si 40 de kg. Statea lungit fara sa se miste. La intrebarile care i se puneau clatina din cap. Claudiu Crulic fusese arestat in septembrie 2007. Impreuna cu prietena lui, Lica Tomescu, de 23 de ani, romanul a ajuns dupa gratii, dupa ce politia descoperise ca este autorul unui furt.

Pe 11 iulie 2007, tinerii au intrat intr-un magazin de incaltaminte din Cracovia si, profitand de neatentia unui comparator – judecator la o instanta superioara – i-au sustras portofelul. Tinerii au ajuns in arest pentru trei luni, ca urmare a deciziei Tribunalului Kraków, din 10 septembrie 2007. Claudiu a fost trimis in arestul de pe strada Montelupe, iar Lica - in Nowa Huta.


Detinutii se automutilau

Specialistii in regimul penitenciar, contactati de ziaristii polonezi, nu pot crede ca o asemenea drama poate avea loc in secolul XXI, intr-o tara democratica. Dr. Teodor Bulenda de la Institutul de Profilaxie Sociala si Resocializare al a Universitatii din Varsovia a lucrat timp de 18 ani la Biroul Reprezentantului Drepturilor Cetatenilor, a vizitat inchisori : "Odata, un detinut s-a uns chiar cu crema de parchet si si-a dat foc, altul si-a bagat o sarma in ochi pentru a iesi in libertate. Dar niciodata nu am auzit o poveste asemanatoare celei a lui Crulic".


Ceruse sa ia legatura cu autoritatile romane

Pe 14 septembrie, Claudiu a scris o scrisoare catre directorul arestului din Montelupe, in care solicita facilitarea unui contact cu un reprezentant diplomatic roman. Tot atunci, a anuntat ca incepe greva foamei .

In timpul urmatoarelor patru luni, Crulic a figurat in documentele procuraturii, tribunalului si arestului ca un numar de caz. Hartiile, plimbate de la un birou la altul, nu au trezit compasiunea nimanui. In toate documentele scrise de Crulic, anexate la dosarul sau, se regaseste informatia privind greva foamei, determinata de faptul ca se considera nevinovat.

Tot in dosarul lui Crulic se gasesc si faxurile trimise din spitalul penitenciar catre tribunal. Ele informeaza despre starea sanatatii lui.

Pe 3 ianuarie 2008, Crulic a fost adus pe targa la spitalul penitenciar (inainte fusese spitalizat la sfarsitul lui octombrie, inceputul lui noiembrie). Pe 14 ianuarie, tribunalul isi da acordul pentru efectuarea analizei de sange a bolnavului si hranirea lui prin perfuzie.

Pe 17 ianuarie, catre tribunal a fost trimis ultimul fax in cazul Crulic. Starea sanatatii lui a fost descrisa drept "foarte grava, bolnavul este extrem de epuizat, nu poate face nici o miscare. Agravarea tulburarilor existente poate provoca decesul". O zi mai tarziu, pe 18 ianuarie, Crulic a murit.

Consulul Preda: „Nu am stiut ca detinutul roman a refuzat hrana!"

Potrivit secretarului I pe probleme consulare din cadrul Ambasadei Romaniei din Varsovia, Ion Preda, situatia lui Daniel Claudiu Crulic a fost adusa la cunostinta diplomatilor nostri in data de 17 decembrie 2007.

Ulterior, partea poloneza a revenit cu informatii, comunicand Ambasadei Romaniei ca Daniel Claudiu Crulic, nascut la data de 18.03.1975 in Dorohoi, si-a pierdut viata pe 18.01.2008, intr-un spital din Cracovia, ce apartine de Ministerul de Interne.

"Din pacate, noi nu am stiut, pe perioada detentiei, ca romanul a refuzat hrana. Am aflat abia ulterior, dintr-o nota a Ministerului polonez de Interne, ca Daniel Claudiu Crulic a fost eliberat pe 17 ianuarie. Se pare ca ar fi fost eliberat special pentru a fi internat, caci prietena sa nu a fost eliberata in acelasi timp cu el.

Ea a fost eliberata abia acum cateva zile, dar asta am aflat pe canale secundare, inca nu ni s-a comunicat nimic oficial. Inca asteptam actele care sa lamureasca situatia, vom face si solicitari oficiale in acest sens, catre Procuratura. Am informat MAE inca de la vremea respectiva", ne-a declarat secretarul pe probleme consulare Ion Preda. Acesta adauga ca mama romanului decedat si-a exprimat intentia de a intreprinde diligentele necesare, in Polonia, in vederea clarificarii situatiei.

"Am gasit-o foarte greu pe mama tanarului, prin intermediul unui unchi din Dorohoi. Femeia se afla, la randul ei, in Italia. Am sustinut-o in vederea indeplinirii formalitatilor necesare repatrierii cadavrului, iar dansa si-a exprimat intentia de a ne contacta, la o data ulterioara, in vederea lamuririi situatiei. Inca nu a facut-o", dezvaluie Ion Preda.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea