Social

#ro vaccinare #variola maimutei #vaccin

RO Vaccinare, despre un posibil vaccin in cazul variolei maimutei “nu e vrajitorie”

Platforma nationala de vaccinare impotriva Covid, vine cu precizari privind variola maimutei. Odata cu aparitia cazurilor in Europa si America, au aparut numeroase conspiratii. Una dintre acestea este ca va fi necesar un vaccin pentru monkeypox.

Insa, potrivit postarii, boala nu trebuie sa ingrijoreze, deoarece circula deja de 50 de ani in Africa, unde au fost depostate mii de cazuri in tot acest interval. In plus, boala nu are nici pe departe transmisibilitatea variolei sau a SARS-CoV-2.

“De citit! Monkeypox - variola maimutei. Avem motive de ingrijorare?

Problemele sunt insa urmatoarele:

1. Da, boala n-are transmisibilitatea variolei, dar se transmite de la om la om, mai ales prin secretii. Asta inseamna si saliva sau secretiile respiratorii din tuse sau stranut! Si cum noi stim ca sunt ceva probleme cu comportamentul pe strada, asta inseamna ca trebuie oarecare prudenta.

2. Da, mortalitatea nu este cea din variola (de pana la 30%), dar nici nu-i floare la ureche. Se estimeaza ca in cursul ultimilor 10-20 de ani, ratele cumulate ale mortalitatii prin monkeypox au fost undeva intre 3-6%. Din nou, totul se reduce la R0. Care in cazul monkeypox a fost calculata a fi in jur de 0.32-0.35. Suficient de jos pentru ca sa nu se produca raspandire exploziva. Reamintesc: un R0=0.32 inseamna ca, intr-o populatie complet susceptibila, un individ cu monkeypox poate infecta cu success 0.32 alti indivizi. Asta prin definitie nu ridica probleme.

3. Evident, sunt intotdeauna posibile clusteruri. Daca virusul se transmite prin secretii si intra intr-o populatie susceptibila cu obiceiuri la risc, vom putea vedea numeroase transmiteri secundare.

4. Dupa cum am tot spus timp de 2 ani, mortalitatea nu este masura de referinta in cazul niciunei boli. Nu uitati ca, si asa cu semne clinic mai minore, simptomatologia monkeypox este tot cea de variola. Sechelele arata asa (vezi figura).

Acum, lucrurile despre care trebuie absolut sa discutam sunt urmatoarele:

1. Desi ne referim la ea ca la monkeypox, boala nu are neaparat rezervorul la maimute. Ca atunci ar fi trebuit sa ne temem doar pe plaja la pozele clasice. Se pare insa ca rezervorul natural al virusului sunt rozatoarele. Ceea ce inseamna ca populatia unde sobolanii aproape au ajuns animale de companie (ma refer acum doar la numar, nu la dimensiunile lor care sunt acelea ale unui catel mai mititel) e la risc major.

2. Faptul ca unii cetateni ai planetei se asteptau ca monkeypox sa inceapa sa zburde nu-i face pe acestia nici conspiratori si nici vrajitori. Dupa cum am mai spus, e suficient sa pui mana pe orice carte de boli emergente si ai sa gasesti acolo informatia. Pentru doritori, postez lista infectiilor cu cel mai mare potential pandemic, asa cum a fost ea stabilita la conferinta din 2015:

a. Febra hemoragica de Crimea-Congo;

b. Bolile filovirale (i.e., Ebola & Marburg);

c. Coronavirusurile emergente inalt patogene relevante pentru om (MERS Co-V & SARS);

d. Febra de Lassa;

e. Nipah si Hendra;

f. Virusul febrei Vaii Rift;

g. Monkeypox;

h. O noua boala (asta se intampla cu un an inainte de ZIKA).

Nu e nicio mare resetare, nicio mare vrajitorie, nici gut feeling, biocurenti sau vreo previziune de-a lui Nostradamus. Au fost doar experti din toate domeniile legate de emergenta patogenilor si raspandirea lor in populatiile umane, care au judecat la rece si pe baza de modelare. Evident, pentru Nazdravanei, o astfel de abordare este o erezie profunda deoarece ei considera ca stiinta este atunci cand ne dam cu parerea si atat.

Pentru cei care vor sa citeasca planurile de aparare si raspuns la pandemii, asa cum au fost ele revizuite dupa experienta cu SARS-CoV-2, le aveti aici.

https://unsdg.un.org/.../UNEP-Preventing-the-next...

3. Am vazut ca nici nu s-a anuntat bine ca circula monkeypox, ca au si inceput conspiratiile legate de vaccin. In primul rand, trebuie sa va spun un mare secret, direct de la oculta: in urmatoarele teste IQ va figura obligatoriu intrebarea: “cum se realizeaza imunizarea activa fata de un agent infectios, pandemic sau nu?” Cei care raspund “cu ser” nu vor fi primiti nici macar la scoala ajutatoare. Deoarece se considera ca planeta ar trebui sa aiba acel nivel minim de cunostinte care sa permita raspunsul corect la intrebarea de mai sus. Ati vazut ca pana si Plandemicul a invatat acest raspuns si va putea raspunde fara nicio ezitare: “Vacsin”. Ceea ce garanteaza macar locul la scoala ajutatoare. In fine.

Cum se face ca avem vaccin anti-monkeypox? Aici, va trebui sa recunosc: ne-au prins. Cea mai buna dovada a marii resetari este tocmai asta: cand bilgeitz a vazut c-a dat-o-n bara cu SARS-CoV-2, a recurs imediat la planul B, cel pus la cale de pe vremea lui Newton si Jenner. Rationamentul a fost urmatorul: nu putem da drumul la variola c-au eradicat-o aia, dar dam drumul la monkeypox.” Pentru asta avem vaccinulul pentru smallpox, care va merge mai ceva decat vaccinul Moderna pe Omicron.

Realitatea este ca n-am avut niciodata un vaccin pentru smallpox. Am folosit varianta lui Jenner (cowpox, care s-a bazat pe virusul de la vaca). Si putem oricand sa-l reintroducem in fabricatie si eventual sa folosim stocurile existente de vaccin.

Partea ce mai misto este ca oricum am da-o cu vaccinul, planul este diabolic: daca porneste monkeypox, noi astia, batranetul, care resetam de n-avem aer, o sa scapam fara probleme: suntem deja vaccinati pentru variola (cu cowpox) si vaccinul o sa ne protejeze de monkeypox.>

Dr. Cristian Apetrei, profesor roman in Departamentul de Microbiologie si Genetica Moleculara, membru in Centrul pentru Cercetarea Vaccinului si in Programul Postuniversitar in Microbiologie si Imunologie (PMI) de la Universitatea din Pittsburgh, SUA. , sunt opiniile dr. Cristian Apetrei, profesor roman in Departamentul de Microbiologie si Genetica Moleculara, membru in Centrul pentru Cercetarea Vaccinului si in Programul Postuniversitar in Microbiologie si Imunologie (PMI) de la Universitatea din Pittsburgh, SUA, transmite de Ro Vaccinare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Expertul Acasa.ro, Simona Gabriela Buzatu: Branding - Cum sa eviti vecinii nepotriviti

Experti It

Expertul Acasa.ro, Simona Gabriela Buzatu, multimedia designer si specialist de marketing online

Experti It

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: 8 functii ignorate ale smartphone-ului care iti imbunatatesc considerabil viata

Experti It

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Tendinte ale tehnologiei in 2014

Experti It

Top

Cauta-ti perechea