Social

Risc de tara aviara

Bancurile cu cocoselul si pasarica suferind de gripa s-au rasuflat. Gluma cu gospodarul care, in loc de "pui, pui, pui", zice si el ca ursul, "mor, mor", e de-a dreptul sinistra. smecherii puteau lua in ras aviara cat timp era un subiect exotic, ceva de prin Thailanda, de la celalalt capat al lumii. Turcia e insa la doi pasi, iar tragedia din Van a starnit panica si la Bucuresti, nu doar la Istanbul.
Persoane care tratau cu indiferenta subiectul incep sa-si faca griji, dupa ce s-a vazut ca nu-i de glumit cu H5N1, virus care ucide unul din doi oameni infectati. Cat de expusi sunt romanii? Cand vom scapa de teroarea aviara? S-a schimbat virusul, a devenit mai reactiv, de a reusit sa provoace, in timp scurt, atatea cazuri la om? Din datele de pana acum, virusul nu s-a modificat, iar Turcia nu pare a fi in pericol sa devina "focarul declansator" al unei molime, ca in 1918, cand a izbucnit gripa spaniola. H5N1 n-a venit in contact cu virusul gripei umane, deci nu a ajuns capabil sa se transmita pe cale aeriana. Gripa-gripa, slava Domnului, ocoleste inca Europa si Anatolia .
Pasarile migratoare au adus la Izmir acelasi tip de virus cu care au plecat din nord, trecand prin Olanda, Germania si Romania. Diferita e doar reactia oamenilor.
In tarile occidentale , fermierii au urmat instructiunile autoritatilor, care, la randul lor, au pregatit publicul din vreme. Pasarile domestice au fost inchise in ferme, ingrijitorii si-au dezinfectat cizmele, ca sa nu aduca virusul din praful drumului, si au folosit echipament adecvat ca sa-si protejeze viata de cel mai mic risc. Pagubele au fost minore. In Romania, autoritatile centrale au reactionat la nivelul pretentiilor europene: au intervenit in forta, perfectionand permanent mijloacele, au alocat resursele necesare si au fost transparente cu opinia publica si organismele internationale de control.
Nu intamplator criza a izbucnit in Turcia. Acolo lumea, chiar si in orase, habar n-avea de H5N1, autoritatile nu si-au prea batut capul cu preventia, iar tocmeala si bacsisul or fi facut ca, din doua gaini, una sa intre in tomberonul cu gaze, iar alta sa scape in oala cu ciorba.
Din pacate, romanii n-au scapat de H5N1. La primavara, pasarile migratoare se vor intoarce in tara. Orasenii nu sunt prea expusi: puiul de la supermarket nu e periculos pentru consumatori. Focarele pot aparea tot in zona rurala saraca, iar o evolutie de tip asiatic nu este exclusa, cat timp viata la tara subzista in Romania la fel ca in satele turcesti. Satenii refuza sa-si izoleze pasarile, ca in Europa, nu fiindca si-ar dori aviara, ci fiindca n-au ce sa le dea sa manance.
Daca nu se spala des pe maini e fiindca n-au apa, iar sapunul costa. Pana in martie nu vor aparea ferme olandeze la Sultana, pe Valea Mostistei, de exemplu, dar ragazul e bine-venit. Intre timp, satenii pot afla ca e mai rentabil sa iei doua sute de mii pe o gaina bolnava, decat sa-i ascunzi copanele in frigider si sa iei gripa. Astfel, Romania isi va cumpara un certificat medical "apt pentru Europa", cu o economie rurala H5N1, dar cu cetateni care au scapat, fara nici macar un guturai.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea