Social

#alegeri ucraina #voronin putere noi #apropiere europa #scrutine precedente

Reuters: Alegerile, primul pas pentru mentinerea lui Voronin la putere

Parlamentul moldovean a votat luni pentru organizarea alegerilor legislative in data de 5 aprilie, prima dintr-o serie de actiuni care i-ar putea permite presedintelui comunist Vladimir Voronin sa se mentina la putere sau sa stea cat mai aproape de aceasta.

Organizarea alegerilor in 5 aprilie a fost votata in unanimitate de Legislativ, care urmeaza sa il aleaga si pe viitorul sef al celui mai sarac stat din Europa, in continuare afectat de separatism, informeaza Reuters.

Voronin este singurul presedinte comunist al unei foste republici sovietice, desi mai exista lideri cu ideologii inrudite, precum Aleksandr Lukasenko in Belarus. Cu mult inainte de scrutin, au existat speculatii ca, avand in vedere avansul cu care sunt creditati comunistii in sondaje, Voronin va incerca sa se mentina la putere dupa alegeri, devenind premier, presedinte al Parlamentului sau liderul celui mai numeros grup parlamentar.

Voronin a avut deja doua mandate ca presedinte si Constitutia nu ii permite sa candideze pentru un al treilea. "Voronin este un om ambitios si senzatia mea este ca vrea sa devina presedinte al Parlamentului", spune Igor Botan, directorul grupului de reflectie Adept. "O a doua optiune ar fi sa devina seful grupului majoritar si sa aiba rolul unui 'Deng Xiaoping moldovean', asa cum a spus el insusi", a adaugat Botan, referindu-se la liderul chinez din anii '90.

Potrivit analistului, functiile cele mai importante vor fi distribuite in baza unor intelegeri postelectorale dintre comunisti si posibilii lor aliati. Voronin, in varsta de 67 de ani, nu si-a ascuns intentia de a ramane la putere in acelasi mod in care a facut-o fostul presedinte rus Vladimir Putin, devenit intre timp seful Guvernului.

"Orice voi face dupa alegeri, voi in mijlocul tuturor evenimentelor din tara", a spus el saptamana trecuta. Partidul sau, sustinut de pensionari si functionari publici , este creditat cu 25-30% din voturi in sondaje. Cele trei partide de opozitie, pro-Romania ca orientare potrivit Reuters, vor reusi probabil doar sa treaca de pragul de 6% din voturi necesare pentru a intra in Parlament. Sondajele arata insa ca jumatate dintre cei 2,4 milioane de alegatori sunt inca indecisi.

Legislativul nou ales il va desemna pe presedinte, un candidat avand nevoie de 61 de voturi din totalul de 101.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea